VIDEO Radīta unikāla latviešu uzvārdu vārdnīca (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ceturtdien, 23. novembrī, Rīgā notika elektroniskās latviešu uzvārdu vārdnīcas atklāšanas pasākums, informēja Latviešu valodas aģentūra (LVA). Tā pieejama vietnē uzvardi.lv

Lielās intereses dēļ piekļuve lapai uz laiku var būt apgrūtināta.

Vārdnīca veidota, liekot kopā uzvārdu šķirkļus no pētījuma "Latviešu uzvārdi arhīvu materiālos" un Fizisko personu reģistrā iekļautos uzvārdus, un to plānots papildināt un precizēt.

Ar elektronisku latviešu uzvārdu vārdnīcu noslēdzies vairāk nekā piecus gadus ilgs darbs, apkopojot un pētot latviešu uzvārdus.

Darbs pie uzvārdu pētniecības tika sākts, svinot Latvijas simtgadi. Latviešu uzvārdu vārdnīcu sēriju statistikas speciālists un vēsturnieks Ilmārs Mežs bija iecerējis kā "skaistu un vērtīgu dāvanu Latvijai simtgadē", atklāja LVA.

Sadarbojoties ar vārdnīcu līdzautoriem, tika izveidots un izdots apjomīgs pētījums "Latviešu uzvārdi arhīvu materiālos". 2017. gadā izdota vārdnīca, kurā apkopoti Latgales uzvārdi, bet 2019. gadā izdotā vārdnīca aptvēra Kurzemi, Zemgali un Sēliju jeb vēsturisko Kurzemes un Zemgales hercogisti. Trešajā daļā, kas izdota pērn, tika pētīti uzvārdi Vidzemē.

Izdevumos ne tikai apkopota informācija par uzvārdiem, bet arī iekļauti saistoši ievadraksti. Artavu projektā ieguldījusi arī valodniece Sanda Rapa. Tāpat piedāvātas ilustratīvi informatīvas kartes un attēli, kuru izstrādē iesaistījās SIA "Jāņa sēta" speciālisti un ģeogrāfs Jānis Turlajs.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu