Krīze Rēzeknes domē: Bartaševičs pēc neapmeklētās domes sēdes piedalījies valsts svētku svinībās, jo "juties labāk"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rēzeknes valstspilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs piedalās Latvijas Lielo pilsētu asociācijas rīkotajā konferencē "Attīstības izaicinājumi 2023+" Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē.
Rēzeknes valstspilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs piedalās Latvijas Lielo pilsētu asociācijas rīkotajā konferencē "Attīstības izaicinājumi 2023+" Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē. Foto: Zane Bitere/LETA

Nākamnedēļ tiks izlemts, vai Rēzeknes dome sanāks sēdē, lai lemtu par budžeta jautājumiem. Pilsēta ir bankrota priekšā, bet pēc 14 gadu valdīšanas mērs Aleksandrs Bartaševičs atstādināts no amata pienākumu pildīšanas. Viņa partijas biedri cenšas sabotēt sēdes un izvirzījuši prasību par pilnīgu domes atlaišanu. Savukārt Saeima ierosina alternatīvu risinājumu – sēdes varētu sasaukt ar mazākuma deputātu piedalīšanos. Tas nozīmētu, ka Rēzeknē lēmumus varētu pieņemt opozīcijas pārstāvji, norāda televīzijas kanāla TV3 raidījums "Nekā personīga".

Rēzeknes naudas grūtības atklājās jau vasarā, visu izdevumu segšanai trūka 3 miljonu. Lai pārvarētu krīzi, dome piedāvāja atlaist ap 60 strādājošo, tajā skaitā Sociālā dienesta darbiniekus.

Opozīcija aicināja nesamazināt štatus, bet taupīt citur, piemēram, iesaldēt dārgo rekreācijas jeb SPA centra būvniecību. Tomēr tas neizrādījās tik vienkārši. Kaut arī pašvaldības līdzmaksājums šajā projektā pieaudzis divkārt, būvniecību nepabeidzot noteiktajā laikā, proti, šogad, dome zaudētu Eiropas fonda līdzekļus.

Rēzeknes dome finanšu ministrijā iesniedza finanšu stabilizācijas plānu, lai varētu izpildīt saistības. Ministrija informē, ka Rēzeknes domes kavētie maksājumi būvniekam šai projektā šobrīd ir nepilni 2 miljoni eiro. 

Pēc ministrijas aprēķiniem, apmēram pusmiljonu dome pašlaik ir parādā arī "Rēzeknes siltumtīkliem". Šī gada jūnijā deputāti jau veica budžeta grozījumus un apkures parādu segšanai piešķīra vienu miljonu.

Kas notika vasaras mēnešos, kad parāds par siltumu pieauga par vēl pusmiljonu, neizpratnē ir VARAM.

Domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs to skaidro ar "Rēzeknes siltumtīklu" nepareiziem aprēķiniem. Dome, jūnijā piešķirot papildu naudu, neesot zinājusi, ka budžeta iestādes patiesībā ir parādā par apkuri krietni lielāku summu.

Rēzeknes domē valdošais vairākums, kuru pārstāv šī mēneša sākumā no amata atstādinātais mērs Aleksandrs Bartaševičs, nepiekrīt VARAM, ka domē pieļauti apzināti budžeta plānošanas pārkāpumi. Joprojām turpinās Valsts kontroles pārbaude pašvaldībā. Un gada beigās gaidāms revidentu starpziņojums. Bartaševičs apgalvo, ka "Jaunā Vienotība" politisku iemeslu dēļ gribot novest Rēzekni līdz finanšu krīzei.

Tas, ka Rēzeknes pašvaldība var nonākt finanšu grūtībās, bija sagaidāms, uzsver viens no pieciem opozīcijas deputātiem. Juris Guntis Vjakse uzskata, ka domei vaina būtu jāmeklē sevī, nevis ministrijās. Domei ir lielas kredītsaistības. Bartaševiča vairākums neesot rēķinājies ar notikumiem pasaulē, un, neskatoties uz gaidāmo krīzi, pašvaldība turpinājusi tērēt kā iepriekš.

Pašvaldības darbinieki patlaban atalgojumu saņem, taču neizpildītās saistības līdz gada beigām domei sasniegs piecus miljonus, atzīst mēra pienākumu izpildītājs. Finanšu ministrijā uzsver, ka Rēzekne nevar saņemt jaunus kredītus. Pieļaujamā aizņemšanās robeža pret pamatbudžeta ieņēmumiem ir 20%, bet Rēzeknei nākamgad tā sasniedz jau 24% procentus.

Dome nav vēl lēmusi par nākamā gada budžetu. Pēdējās trijās sēdēs tai nav bijis kvoruma. Bartaševičs ir izrēķinājis, ka pēc darba paralizēšanas VARAM ministre rosinās domes atlaišanu. Bartaševičs, kurš atšķēlās no "Saskaņas" un dibināja jaunu politisku spēku, paļaujas uz savas partijas popularitāti un to, ka Rēzeknes ārkārtas vēlēšanu gadījumā viņus atkal ievēlēs.

Uz pēdējo 16.novembra domes sēdi neieradās četri Bartaševiča partijas "Kopā Latvijai" deputāti, jo bija paņēmuši darba nespējas lapas. Viens no viņiem Aleksejs Grehovs trīs dienas vēlāk redzēts sporta nodarbībās.

16. novembra domes sēdē nepiedalījās arī Bartaševičs, jo nejutās vesels. Divas dienas vēlāk viņš bija 18. novembra publiskajos pasākumos.

"Es slikti jutos ceturtdien, vispār jau trešdien. Uz slimības lapas aizgāju ceturtdien. Man bija aizdomas, vai Covid vai nav Covid. Bet jau 18. datumā es jutos diezgan labi, un šobrīd jau tas biļetens (darba nespējas lapa) ir slēgts," raidījumam "Nekā personīga" norāda Bartaševičs.

Lai risinātu situāciju, šobrīd Saeimā steidzamības kārtā tiek skatīti likuma grozījumi. Tie paredz iespēju anulēt deputāta mandātu pēc nepamatotas triju domes sēžu neapmeklēšanas, kā arī dot tiesības piektajai daļai deputātu sasaukt domes sēdes un pieņemt lēmumus par noteiktiem jautājumiem. Rēzeknes gadījumā pietiktu ar trim deputātiem.

Šajā ceturtdienā steidzamās izmaiņas likumos Saeima 1. lasījumā pieņēma ar pārliecinošu balsu vairākumu. Kaut arī vēl ir gana daudz neskaidrību, parlaments grozījumus otrajā galīgajā lasījumā sola pieņemt jaunnedēļ.

Nākamajā nedēļā 29. novembrī mēra pienākumu izpildītājs Aleksejs Stecs sasaucis Rēzeknes domes atkārtotu kārtējo sēdi. Tajā tikšot iekļauti arī budžeta jautājumi. Atstādinātais mērs Aleksandrs Bartaševičs "Nekā personīga" skaidri atbildēt, vai sēdi apmeklēs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu