"Liels cukura un sāls patēriņš." Raidījums pēta, cik veselīgi ēd latvieši

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: New Africa/Shutterstock

Paredzamais veselīgā mūža ilgums Latvijas vīriešiem – 53 gadi, sievietēm – 54 gadi. Galvenās problēmas ir sirds un asinsvadu slimības, kas vēlāk pārtop augstā mirstības statistikā jau agrā vecumā. LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens", ielūkojoties vienas ģimenes ēdienkartē, pētīja, cik veselīgi ēd latvieši. 

Raidījums noskaidrojis, ka, salīdzinot ar Zviedriju, Latvijā patērē daudz vairāk alkohola, ir lielāks smēķētāju īpatsvars un cilvēki mazāk kustas un sporto.

Sāls ir tas, ko Latvijā cilvēki ēd par daudz. Ja to patērē daudz, tas nodara ļaunumu cilvēka asinsrites sistēmai, kas ar gadiem rada paaugstinātu asinsspiedienu, kas savukārt uzliek lielāku slodzi sirdij, artērijām, nierēm un smadzenēm.

Latvijā trūkst precīzu datu par cukura patēriņu, taču pārlieku liels cukura patēriņš ir kļuvis par pašsaprotamu problēmu.

Kas attiecas uz graudaugiem, vidēji Latvijas vīrietis dienā apēd 380 gramus graudaugu un kartupeļu, sievietes – 270 gramus, bet saskaņā ar Veselības ministrijas 2020. gadā ieteikumiem vajag aptuveni 550 gramus.

Tāpat Latvijā nepietiekami ēd dārzeņus un arī zivis. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu