Drīzumā pirmā izloze valsts aizsardzības dienestā: ministrija pieļauj vienu problēmu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Karavīri. Ilustratīvs foto
Karavīri. Ilustratīvs foto Foto: Ieva Leiniša/LETA

Pēc drīzumā gaidāmās pirmās izlozes iesaukšanai valsts aizsardzības dienestā (VAD) var veidoties problēmas sazināties ar jauniešiem ar oficiālās elektroniskās adreses palīdzību, trešdien žurnālistiem lēsa Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

AM novērojusi, ka ne visiem jauniešiem ir izveidotas oficiālās elektroniskās adreses, bet situāciju labāk varēšot novērtēt tikai pēc izlozes.

Garisons informēja, ka AM strādā pie risinājuma, lai nākotnē jauniešu medicīniskās pārbaudes varētu veikt civilās ārstu komisijas reģionālajās slimnīcās. Patlaban šīs pārbaudes veic aizsardzības resora komisija. Lai nepieļautu iespējas izvairīties no dienesta, civilās ārstu komisijas dotu slēdzienu par iesaucamā veselības stāvokli, bet gala lēmumu pieņemtu aizsardzības resora mediķu komisija.

Jau ziņots, ka izloze par jauniešu iesaukšanu obligātā kārtā VAD trešā iesaukuma nokomplektēšanai notiks 23.janvārī.

Trešajā VAD iesaukumā, kuram brīvprātīgi var pieteikties līdz šī gada 1.decembrim un kas sāksies nākamvasar, dienēt nākamā gada vasarā būtu jāsāk 480 jauniešiem. Brīvprātīgi nav pieteikušies pietiekami daudz jauniešu - nedaudz virs 250. Tāpēc pirmo reizi plānots rīkot atlasi, kur pēc nejaušības principa jaunieši tiktu iesaukti dienestā obligātā kārtā.

Paredzēts, ka obligāti būtu jāiesauc vismaz 600-700 jauniešu, ņemot vērā, ka ap 30% dienestam nekvalificēsies veselības stāvokļa dēļ.

VAD likumā teikts, ka, lai nokomplektētu trūkstošo iesaukuma daļu, iesaukšana dienestā notiek, izmantojot atlasi pēc nejaušības principa attiecībā uz tiem iesaucamajiem, kas dienestam nav pieteikušies brīvprātīgi. Atlasi rīko proporcionāli valsts aizsardzības dienestam pakļauto pilsoņu skaitam, kas deklarēti katrā novadā.

Ministru kabineta noteikumi paredz, ka AM izveido sarakstu ar valsts aizsardzības dienestam pakļautajiem pilsoņiem. Sarakstā iekļauj to iesaucamo vārdus un uzvārdus, personas kodus, administratīvās teritorijas piederības un kārtas numurus, kuri dienā, kad veikta atlase pēc nejaušības principa, atbilst VAD likuma nosacījumiem.

Iesaucamos atlasei pēc nejaušības principa reģistrēs pa administratīvajām teritorijām, piešķirot katram pilsonim kārtas numuru attiecīgajā administratīvajā teritorijā.

Iesaucamos, kuri normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei paziņojuši savu dzīvesvietas adresi ārvalstīs, reģistrēs pie Rīgas valstspilsētas administratīvās teritorijas.

Atlase pēc nejaušības principa tiek veikta, izmantojot gadījuma skaitļu ģeneratoru, kurš pēc nejaušības principa atlasa noteiktu kārtas numuru skaitu. Minimālais atlasāmo kārtas numuru skaits no katras administratīvās teritorijas ir viens, izņemot gadījumu, ja attiecīgajā administratīvajā teritorijā atlasei pēc nejaušības principa nav reģistrēts neviens iesaucamais. Visi atlasītie kārtas numuri tiek sakārtoti nejaušā secībā, lai noteiktu, kādā secībā tiks vērtēta iesaucamo atbilstība dienestam.

Iesaucamajiem, kuri atlasīti pēc nejaušības principa uz oficiālo elektronisko adresi vai deklarētās dzīvesvietas adresi tiks nosūtīta informācija par iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā un pavēste par ierašanos uz veselības pārbaudi.

Saņemot informāciju par iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā, iesaucamajam piecu darbdienu laikā ir pienākums aizpildīt tiešsaistē vienotajā rekrutēšanas platformā "klustikaravirs.lv" anketu.

Iesaucamo, kuri valsts aizsardzības dienestam atlasīti pēc nejaušības principa, atbilstību dienestam vērtē rindas kārtībā. Ja iesaukums tiek pilnībā nokomplektēts ātrāk, nekā izvērtēta visu iesaucamo atbilstība, tie iesaucamie, kuri nav tikuši iesaukti, dienestam nākamajā iesaukumā var pieteikties vispārējā kārtībā.

Ja brīdī, kad tiek veidots nākamais dienestam pakļauto pilsoņu saraksts, pilsonis joprojām atbilst nosacījumiem, viņš var tikt atlasīts iesaukumam atlasē pēc nejaušības principa.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu