Somija atbild Krievijai un izbeidz vienošanos par pārrobežu sadarbību (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Somija izstājusies no vienošanās ar Krieviju par pārrobežu sadarbību, atbildot uz Maskavas lēmumu izstāties no vienošanās, paziņoja Somijas valdība.

Somijas izstāšanās no vienošanās spēkā stāsies nākamā gada 24.janvārī, kad beidzas pašlaik spēkā esošās vienošanās termiņš.

Dokumentā par izstāšanos no vienošanās norādīts, ka "līgums tika izbeigts pēc otras puses iniciatīvas, tādēļ atceļams ir tikai lēmums par līguma stāšanos spēkā".

Somija un Krievija vienošanos par pārrobežu sadarbību parakstīja 2012.gadā. Līgumā abas puses apņēmās "stiprināt pārrobežu sadarbību un attīstīt to uz vienlīdzības un savstarpēja izdevīguma pamata”, kā arī izstrādāt un ieviest ar teritoriālās attīstības stratēģiju, kā arī palielināt investīciju aktivitāti pierobežas teritorijās.

Krievijas premjerministrs Mihails Mišustins rīkojumu par izstāšanos no pārrobežu sadarbības vienošanās ar Somiju parakstīja oktobrī. Krievijas Ārlietu ministrija par to informēja Somiju.

Novembrī Somija paziņoja, ka nelegālo migrantu no trešajām valstīm plūsmas palielinājuma dēļ līdz 13.decembrim tiek slēgti visi robežšķērsošanas punkti ar Krieviju, izņemot robežšķērsošanas punktu Vainikalā kravas vilcienu satiksmei.

Kopš augusta uz Somijas robežas no Krievijas krasi palielinājās patvēruma lūdzēju no Irākas, Sīrijas, Jemenas, Somālijas un citām Tuvo Austrumu un Āfrikas valstīm. Lielākajai daļai personu nav dokumentu, kas nepieciešami iekļūšanai Somijā. Kopš novembra sākuma tādu nelegālo migrantu skaits uz Krievijas-Somijas robežas pārsniedzis 600.

Somijas varasiestādes uzskata, ka Krievijas puse apzināti organizē migrantu plūsmu. Somijas premjerministrs Peteri Orpo paziņoja, ka Krievija "bez žēlastības izmanto trešo valstu pilsoņus". "Šos cilvēkus stumj uz robežu un neielaiž atpakaļ," Krievijas amatpersonu rīcību raksturoja Orpo.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu