Policijai atvieglos kontrolpirkuma veikšanu tīmekļvietnēs vai mobilajās lietotnēs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Kaspars Grinvalds/Shutterstock

Cīnoties ar pusaudžiem neparedzētu preču nelikumīgu tirdzniecību, valdība 5. decembrī apstiprināja jaunus kontrolpirkuma noteikumus, kas policijai atvieglos attālināta kontrolpirkuma veikšanu.

Kontrolpirkuma noteikumu sagatavošana ir Valsts policijas iniciatīva, ievērojot 2020. gada decembrī spēkā stājušos grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas atļauj alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību ar distances līgumu tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē.

Neskatoties uz to, ka patlaban jau kopš 2013.g ada spēkā esošā kontrolpirkuma veikšanas kārtība neizslēdz iespēju kontrolpirkumu veikt arī tiešsaistē vai izmantojot citus distances saziņas līdzekļus, tomēr pašreizējais normatīvais regulējums attālinātam kontrolpirkumam nav pilnvērtīgi piemērojams – kontrolpirkumam ar distances līgumu ir piemērojama atšķirīga kārtība, īpaši attiecībā uz kontrolpirkuma veikšanai nepieciešamo naudas līdzekļu saņemšanas veidu.

Kontrolpirkuma veikšanā Valsts policijas vai pašvaldības policijas darbinieks var iesaistīt personu no 15 gadu vecuma, kura piekritusi iesaistīties tā veikšanā.

Valdības otrdien pieņemtais regulējums paredz, ka policijas darbinieks pirms kontrolpirkuma veikšanas iesaistīto personu un nepilngadīgās iesaistītās personas likumisko pārstāvi mutiski informē par kontrolpirkuma norises kārtību, piegādes veida izvēli, ja plānots veikt attālināto kontrolpirkumu, un apstākļiem, kas atbrīvo no atbildības par kontrolpirkuma veikšanas laikā veiktajām darbībām.

Tāpat policists attālināta kontrolpirkuma veikšanas laikā, ja nepieciešams, palīdz iesaistītajai personai veikt kontrolpirkumu un nodrošina iesaistītās personas drošību preces piegādes laikā.

Kontrolpirkumos visbiežāk tiek iesaistītas nepilngadīgas personas, kuras papildus vispārējai vidējai izglītībai saskaņā ar Valsts policijas, Valsts policijas koledžas un Latvijas izglītības iestāžu noslēgtajiem sadarbības līgumiem apgūst ievirzi policijas darbā.

Pusaudži sadarbībā ar policiju kontrolē vai tirdzniecības vietās nepilngadīgajiem netiek tirgots alkohols, tabakas izstrādājumi un enerģijas dzērieni.

Laikā no 2020.-2022.gadam veikti 2250 kontrolpirkumi, kuros iesaistītas nepilngadīgas personas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu