Pēc apžēlošanas atjaunošanas atbrīvots Peru bijušais prezidents

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Alberto Fuhimori.
Alberto Fuhimori. Foto: Reuters/ScanPix

Bijušais Peru prezidents Alberto Fuhimori 6. decembrī tika atbrīvots no cietuma dienu pēc tam, kad Konstitucionālā tiesa atjaunoja viņa apžēlošanu par noziegumiem pret cilvēci, kas izdarīti viņa varas laikā.

85 gadus vecais Fuhimori atstāja Barbadiljo cietumu Limā, pie kura viņu sagaidīja meita Keiko, kas trīsreiz neveiksmīgi kandidējusi uz prezidenta amatu, un dēls Kenhi, kurš ir politiķis un uzņēmējs.

Eksprezidents, kurš ar deguna caurulīšu palīdzību elpoja skābekli no balona, kopā ar bērniem aizbrauca ar pelēku kravas mašīnu, kas lēni šķērsoja viņa līksmo atbalstītāju pūli.

Fuhimori, kurš bija prezidents no 1990. līdz 2000.gadam, kopš 2009.gada ar pārtraukumiem bija ieslodzījumā par armijas nāves vienību veiktiem slaktiņiem, kuros 1991. un 1992.gadā tika nogalināti 25 cilvēki, tai skaitā viens bērns. Slaktiņi notika pretterorisma operāciju laikā.

Konstitucionālā tiesa otrdien lika Fuhimori atbrīvot humānu apsvērumu dēļ, atjaunojot apžēlošanu, kuru viņam 2017.gadā humānu apsvērumu dēļ piešķīra toreizējais prezidents Pedro Pablo Kučinskis, bet pēc diviem gadiem atcēla Augstākā tiesa.

Kostarikā bāzētā Starpamerikas Cilvēktiesību tiesa trešdien aicināja Peru vēl neatbrīvot Fuhimori, kamēr tā izvērtēs Peru tiesas lēmumu, bet Peru valdība ignorēja šo aicinājumu.

Konstitucionālā tiesa jau pērnā gada martā nolēma Fuhimori atbrīvot humānu apsvērumu dēļ, bet Starpamerikas Cilvēktiesību tiesa toreiz aicināja Peru viņu neatbrīvot un Peru piekrita.

Konstitucionālā tiesa atzīmēja, ka, neņemot vērā humānos apsvērumus, Fuhimori jau ir izcietis apmēram divas trešdaļas no viņam piespriestā 25 gadu cietumsoda.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu