"Lux Express": Vilcienam Rīga-Tartu varētu būt problēma ar maršruta pieprasījumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vilciens Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā.
Vilciens Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Starptautiskais pasažieru pārvadātājs "Lux Express" paredz, ka vilcienu maršrutā Rīga-Tartu varētu būt problēma ar vilcienu piepildīšanu, aģentūrai LETA sacīja "Lux Express" Baltijas biznesa attīstības vadītājs Aldis Ķibēns.

Viņš, komentējot dzelzceļa pārvadātāju plānus par jaunu Baltijas maršrutu veidošanu, tostarp starp Rīgu un Tartu, papildināja, ka visdrīzāk tas nav projekts, kas ir balstīts aprēķinos.

Līdz ar to rodas jautājumi par to, cik daudz Igaunijas nodokļu maksātāju par šo transportu maksās valsts subsīdiju veidā, piebilda Ķibēns. Turklāt, ja vilcieni būs pustukši, tad svarīgi ir arī vides jautājumi, jo tie nebūšot elektrovilcieni, bet dīzeļdzinēju vilcieni. Tāpat, ja nebūs pietiekama pasažieru skaita, vilcienu reisi nebūs īpaši bieži. "Autobusu pakalpojumi šajā ziņā ir elastīgāki, un mēs daudz labāk varam piemēroties konkrētā brīža cilvēku plūsmai. Rezumējot, mēs neticam, ka Tartu virziens vilcienu satiksmē būs veiksmīgs," norādīja Ķibēns.

Vienlaikus viņš sacīja, ka "Lux Express" ir pieredze strādāt paralēli vilcienu maršrutiem, un pasažieri viennozīmīgi ir ieguvēji.

"Ja mēs runājam par Tartu maršrutu, tad mēs laikam esam vienīgie ar tik lielu pieredzi darbam tajā un varam diezgan labi prognozēt cilvēku daudzumu, kas izmantos sabiedrisko transportu," papildināja Ķibēns.

Savukārt, komentējot to, ka nākamgad Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu dēļ Tartu varētu būt liela tūristu interese, Ķibēns skaidroja, ka sākumā cilvēkiem ir interese par jaunām lietām, un visdrīzāk arī vilcienu biļešu cena sākotnējā periodā nebūs balstīta uz ekonomiskiem aprēķiniem, bet lai motivētu pasažierus šos braucienus izmēģināt.

"Taču es neteikšu, ka tas mūs baida, jo mums ir liela pieredze strādāt paralēli vilcieniem. Viens no mūsu populārākajiem Igaunijas maršrutiem ir Tallina-Tartu, kurā bieži kursē arī ātrgaitas vilcieni, bet visi mūsu reisi vienalga ir pilni. Tādēļ no sava biznesa puses mēs lielu izaicinājumu neredzam, bet vilcienu pusē gan visdrīzāk būs pietiekami daudz problēmu, lai šis maršruts varētu darboties ilgtermiņā," uzsvēra Ķibēns.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu