LOK prezidents Buks komentē lēmumu atļaut krievu un baltkrievu sportistiem piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jānis Buks
Jānis Buks Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks komentējis Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu atļaut atļauju Krievijas un Baltkrievijas sportistiem neitrālā statusā piedalīties gaidāmajās Olimpiskajās spēlēs Parīzē. 

"Kā jau iepriekš esam pauduši, mūsu viedoklis un darbības būs saskaņā ar mūsu partneriem Ziemeļvalstīs, Baltijas valstīs, Polijā un Ukrainā. Joprojām esam tiešā kontaktā ar minēto valstu olimpiskajām komitejām, šobrīd notiek aktīva komunikācija saistībā ar SOK oficiālo paziņojumu.

Mēs formulēsim kopēju viedokli un saskaņosim tālākos soļus. Šobrīd ir vairāki scenāriji par kuriem notiek diskusijas, taču jebkādus individuālus paziņojumus pagaidām uzskatām par pārsteidzīgiem.

LOK nosoda Krievijas īstenoto militāro agresiju pret Ukrainu, kā arī izvērsto teroru un necilvēcīgo vardarbību pret Ukrainas iedzīvotājiem, tāpat kā citus militārus konfliktus, kuru rezultātā cieš iedzīvotāji," paziņojumā medijiem citēts LOK prezidents Buks.​

Jau iepriekš ziņots, ka Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) piektdien, 8. decembrī atļāvusi Krievijas un Baltkrievijas sportistiem nākamā gada Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīties kā neitrāliem atlētiem.

Šobrīd šādā statusā olimpiskajām spēlēm kvalificējušies 11 sportisti - astoņi no Krievijas un trīs no Baltkrievijas.

SOK priekšnosacījumi šādiem sportistiem ir tādi paši kā martā publicētajām rekomendācijām starptautiskajām sporta veidu federācijām un sacensību rīkotājiem. Tajās teikts, ka sportisti sacensībās var piedalīties tikai kā individuāli pārstāvji, nevis kā komandu dalībnieki.

Sportisti un apkalpojošais personāls, kas aktīvi atbalsta Krievijas karadarbību Ukrainā, nedrīkst piedalīties sacensībās. Tāpat startēt nedrīkst sportisti un sacensībās piedalīties apkalpojošā personāla pārstāvji, kuri ir Krievijas vai Baltkrievijas spēka struktūru darbinieki.

Sportistiem jāatbilst arī starptautisko federāciju antidopinga noteikumiem, kā arī šo valstu karogi, himnas un nacionālie simboli netiks demonstrēti sacensību laikā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu