FOTO Ukrainas galvaspilsētā demontēts padomju komandiera piemineklis

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Sestdien, 9. decembrī, Kijivā demontēts piemineklis padomju pilsoņkara komandierim Nikolajam Ščoram, kas ilgu laiku ticis uzskatīts par vienu no pilsētas slavenākajiem pieminekļiem.

Gandrīz 14 metrus augstais bronzas zirga un jātnieka piemineklis atradās Simona Petļura ielas un Tarasa Ševčenko bulvāra krustojumā.

Kultūras ministrijas ekspertu padome 2022.gada 12.novembrī ieteica demontēt pieminekli Ščoram. 2023.gada martā Ukrainas kultūras ministrs Oleksandrs Tkačenko ierosināja noņemt tikai daļu no pieminekļa - pašu sarkanā komandiera figūru, kurš sēž uz zirga. "Šo zirgu visi mākslas vēsturnieki atzīst par izcilu māksliniecisku zirgu," toreiz sacīja Tkačenko.

Piemineklis Ščoram Kijivā tika uzstādīts 1954.gadā. To veidoja ukraiņu tēlnieki un arhitekti, un tam kā students pozēja pirmais Ukrainas prezidents Leonīds Kravčuks.

2023. gada aprīlī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis parakstīja likumu "Par Krievijas impēriskās politikas propagandas nosodīšanu un aizliegšanu un toponīmu dekolonizāciju".

Maija sākumā Ukrainas parlaments pieņēma likumu, kas vienkāršo pieminekļu nojaukšanu. Pēc mediju ziņām, no jūlija Kijivā vien ir nojaukti vairāk nekā 60 pieminekļi, kas saistīti ar Krievijas un PSRS vēsturi un kultūru.

Pēc 1917.gada boļševiku apvērsuma Nikolajs Ščors pilsoņkara laikā kļuva par Sarkanās armijas divīzijas komandieri, komandējot Ukrainas nemiernieku formējumus, kas cīnījās boļševiku pusē. Viņš gāja bojā 1919.gadā 24 gadu vecumā kaujās pret Ukrainas Tautas Republikas Galīcijas armiju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu