"Citadeles" meitasuzņēmums izveidojis jaunu pensiju trešā līmeņa plānu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Bankas "Citadele" meitasuzņēmums "CBL atklātais pensiju fonds" izveidojis jaunu pensiju trešā līmeņa plānu - "CBL Indeksu plāns", informēja bankas pārstāvji.

Šo ieguldījumu plānu pārvalda bankas "Citadele" meitasuzņēmums "CBL Asset Management", izmantojot pasīvās pārvaldīšanas pieeju - līdzekļi tiks investēti pasaules akciju tirgos, izvērtējot konkrētus tirgus indeksus un to potenciālo pieaugumu.

"CBL Asset Management" valdes priekšsēdētājs Kārlis Purgailis skaidro, ka atšķirībā no aktīvās investēšanas, kur ieguldījumu pārvaldnieki regulāri seko līdzi globālajiem notikumiem un veic apzinātu investīciju izvēli, pasīvā investēšana ir automatizēta ieguldīšana finanšu tirgus indeksiem piesaistītos instrumentos. Tas samazina pensiju plāna pārvaldīšanas izmaksas, līdz ar to samazinot kopējās izmaksas arī klientiem.

Līdz ar šī plāna ieviešanu bankas "Citadele" grupa piedāvā četrus privāto pensiju plānus - "CBL indeksu plānu", "CBL sabalansēto pensiju plānu", "CBL aktīvo pensiju plānu", kā arī "CBL aktīvo pensiju plānu USD".

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.

Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" 2022.gada beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Tās obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā. Aptuveni 75% bankas "Citadele" akciju pieder starptautiskai investoru grupai un citiem mazākuma akcionāriem, ko pārstāv investīciju kompānija "Ripplewood Advisors LLC". Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas īpašumā ir gandrīz 25% akciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu