PVO apsūdz tabakas nozari dezinformācijas izplatīšanā par e-cigaretēm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Pasaules Veselības organizācija (PVO) apsūdzējusi tabakas izstrādājumu nozari dezinformācijas izplatīšanā un apzinātā bērnu piesaistīšanā, tirgojot elektroniskās cigaretes.

PVO apgalvo, ka nozare finansē un popularizē nepatiesus pierādījumus, lai varētu apgalvot, ka šie produkti samazina kaitējumu, un aicināja piemērot stingrākus noteikumus šādiem produktiem.

"Bērni jau agrā vecumā tiek vervēti un ievilināti e-cigarešu lietošanā, un viņiem var rasties atkarība no nikotīna," brīdināja PVO vadītājs Tedross Adanoms Gebrejesuss. PVO vēlas, lai valstis padarītu e-cigaretes mazāk pievilcīgas, aizliedzot aromatizētājus, samazinot nikotīna saturu un uzliekot nodokļus šiem produktiem.

Tabakas uzņēmumi reklamē e-cigaretes kā nikotīna produktus ar mazāku apdraudējumu veselībai salīdzinājumā ar parastajām cigaretēm. PVO norādīja, ka arī elektroniskās cigaretes, tās lietojot, rada toksiskas vielas, kas var izraisīt vēzi un palielināt sirds un asinsvadu slimību risku. Turklāt var tikt nodarīts kaitējums vēl nedzimušiem bērniem mātes dzemdē un var tikt traucēta nepilngadīgo patērētāju garīgā attīstība, teikts ziņojumā.

Organizācija norādīja, ka bērni vecumā no 13 līdz 15 gadiem lieto e-cigaretes biežāk nekā pieaugušie visos PVO reģionos. Organizācija norādīja, ka Kanādā e-cigarešu lietošanas rādītāji pusaudžu vidū vecumā no 16 līdz 19 gadiem laikā no 2017. līdz 2022.gadam divkāršojās. Anglijā pēdējo trīs gadu laikā jauno lietotāju skaits ir trīskāršojies.

PVO norāda, ka e-cigaretes nav piemērota alternatīva tabakas patēriņa samazināšanai, bet drīzāk palielina iespēju, ka lietotāji pievērsīsies parastajām cigaretēm, jo tās rada atkarību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu