"Ja skatiens spētu nogalināt..." Ļaudis jūsmo par izteiksmīgu Siliņas un Orbāna fotogrāfiju (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Gatis Rozenfelds/Valsts kanceleja

Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa 14. un 15. decembrī piedalās Eiropas Savienības līderu sanāksmē. Šķiet, ka Latvijas soctīklu lietotājiem visvairāk atmiņā palikusi Valsts kancelejas fotogrāfa Gata Rozenvalda iemūžinātā premjeres sastapšanās ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu. 

Arī pati Siliņa uzteica iedzīvotāju acīgumu. 

Fotogrāfija saņēmusi arī ārvalstu soctīklu lietotāju atzinību. 

Kā  informēja premjeres preses sekretārs Aleksis Zoldners, Latvijas valdības vadītāja uzsvēra nepieciešamību ES būt vienotai, norādot, ka 26 valstīm jau ir skaidrs redzējums par to, ka ir nepieciešama vienošanās par atbalstu Ukrainai.

Tāpat Siliņa akcentēja, ka šīs būs sarunas ne tikai par Ukrainu, bet par pašu Eiropu. "Ja mēs saprotam, ka tā ir paskatīšanās uz sevi, tad nav variantu palikt uz vietas. Mums ir jāvirzās uz priekšu un jāatrod risinājums par finansiālo, militāro un politisko atbalstu Ukrainai," pauda Ministru prezidente.

Siliņa uzsvēra, ka finansiālā jomā jāpieņem lēmums par 50 miljardu eiro ES atbalstu Ukrainai. Tāpat politiski ir jāizlemj par ES paplašināšanās sarunu sākšanu ar Ukrainu un Moldovu. Ne mazāk svarīga ir vienošanās par militārā atbalsta sniegšanu ar Eiropas Miera mehānisma palīdzību.

Viņa arī vērsa uzmanību uz to, ka Ukraina un Moldova ir veikušas nepieciešamās reformas, lai ES ar tām sāktu paplašināšanās sarunas - to atzinusi Eiropas Komisija (EK). Briselē ceturtdien un piektdien, 15.decembrī, notiek ES valstu un valdību valdītāju tikšanās jeb Eiropadome.

Tās galvenie darba kārtības jautājumi ir par atbalsta turpināšanu Ukrainai, ES paplašināšanās sarunu sākšana ar Ukrainu un Moldovu, kā arī situācija Tuvajos Austrumos, drošība un aizsardzība, un ES ilgtermiņa budžeta 2021.-2027. gadam vidusposma pārskats.

Jau ziņots, ka Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns ceturtdien no jauna paudis savu nostāju, ka sākt sarunas ar Ukrainu par iestāšanos ES būtu pāragri.

Ierodoties ES samitā Briselē, Orbāns žurnālistiem norādīja, ka patlaban nav iemesla risināt sarunas par Ukrainas dalību.

"Mēs esam noteikuši septiņus priekšnosacījumus, un pat atbilstoši [Eiropas] Komisijas vērtējumam trīs no šiem septiņiem nav izpildīti," viņš sacīja.

EK novembrī ieteica sākt sarunas ar Ukrainu, neraugoties uz atsevišķiem trūkumiem. Ukraina vairākkārt solījusi vēl nepaveiktās reformas īstenot tuvāko mēnešu laikā.

Lai ES varētu sākt iestāšanās sarunas ar Kijivu, bloka līderiem Briselē ir jāpieņem vienbalsīgs lēmums. Orbāns arī deva mājienu, ka lēmums par ES finansējuma desmit miljardu eiro atsaldēšanu Ungārijai viņa iebildumus nav mazinājis.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu