"National Geographic" nosauc nākamā gada 30 iekārojamākos ceļojumu galamērķus

Dominikia. Foto: Darryl Brooks/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

2024. gads jau tūliņ klāt ar jauniem piedzīvojumiem un pārsteigumiem. Ja jaunajā gadā esi apņēmies vairāk ceļot, vēlies piedzīvot ko jaunu vai vienkārši alksti pēc atpūtas, iepazīsties, kādus ceļojuma galamērķus 2024. gadā iesaka apmeklēt pasaules izzinātāju iecienītais medijs "National Geographic".

Jaunākajā "National Geographic Traveller" izdevumā apkopoti 30 aizraujošākie un "karstākie" ceļojumu galamērķi. Tajos nākamajā gadā durvis plāno vērt iespaidīgas viesnīcas, noslēgsies vērienīgi atjaunošanas projekti vai sāks kursēt jauni maršruti, kā arī plānoti citi pasākumi, kas ceļojuma pieredzi padarīs unikālu un neaizmirstamu.

EIROPA

Albānijas Alpi, Albānija

Ceļotāji, kuri meklē kaut ko nepieredzētu saviem nākamajiem Eiropas piedzīvojumiem, jāskatās Albānijas virzienā. Šis Balkānu puzles gabaliņš pievelk arvien lielāku tūristu, pateicoties Adrijas un Jonijas jūras krastiem, intriģējošam Osmaņu impērijas un komunistiskā režīma pagātnes un uzlecošajai tūrisma industrijai.

Albānijas Alpi.
Albānijas Alpi. Foto: Martin Mecnarowski/Shutterstock

Albānijas Alpi, atrodas valsts ziemeļos, ir daļa no šī galamērķa pievilcības. Roboto virsotņu valstība, ko tautās dēvē arī par "Nolādētajiem kalniem", pat neskatoties un iedējošo iesauku ir ceļotāju sapnis. Tajos lūši klaiņo egļu mežos, bet ielejas klāj savvaļas puķu palagi.

Drosmīgie, kuri vēlas pievarēt kalnu grēdu izaicinošās takas, var doties jaunā astoņu dienu pārgājienā, ko sagatavojuši "Walks Worldwide". Pārgājienu organizētāji piedāvā izmēģināt viņu sagatavoto maršrutu, kas ietver kalnu pārejām pārvarēšanu, nakšņošanu tradicionālas naktsmītnes un Tetas ciema apmeklējumu, kur sākas Balkānu virsotņu pārgājiens.

Belfāsta, Ziemeļīrijā

Belfāstā lepnums par savu pilsētu ir kā zieds, kas sarežģītā augsnē audzis ilgu laiku un nu, 2024. gadā, ir gatavs uzplaukt visā savā krāšņumā, pateicoties Ziemeļīrijas kultūras galvaspilsētas titula iegūšanai.

Belfāstas pils.
Belfāstas pils. Foto: Remizov/Shutterstock

Pie šī statusa saņemšanas Belfāsta strādājusi vairākus gadus. Pagājušajā desmitgadē bija vērojams nepieredzēts tūristu pieaugums, ko daļēji piesaistīja jaunais "Titānika" muzejs, seriāla "Troņu spēles" uzņemšana pilsētas apkārtnē un aizraujošas reģiona vētrainās vēstures izzināšanas iespējas.

Belfāstas 2017. gadā uzstādīto mērķi kļūt par Eiropas kultūras galvaspilsētu sagrāva Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienība, tomēr darbi šī mērķa sasniegšanai neapstājās un iecerēto programmu Belfāsta īstenos saviem spēkiem 2024. gadā.

Emilija-Romagna, Itālija

Nākamvasar Itālijā norisināsies "Tour de France" sacensības, kuru sākums jeb "Grand Départ" notiks Florencē 29. jūnijā. Taču lielākā daļa sacensību pirmā posma notiks nevis Toskānā, bet kaimiņos esošā Emilija-Romanga reģiona ciematos un vīna dārzu ieskautajās ainavās.

Parma, Itālija.
Parma, Itālija. Foto: D-VISIONS/Shutterstock

Pirmā posma finiša līnija paredzēta Rimini pludmales kūrortā, savukārt Boloņa un tās slavenā virtuve gaida otra posma beigās. Pēc tam velosipēdisti no vēsturiskās Pjačencas dosies pēdējā posmā uz Turīnu.

Šis ir viens no Itālijas lielākajiem riteņbraukšanas entuziastu galamērķiem, bet tas nebūt nenozīmē, ka Boloņa, Parma un Modena ar savām gleznainām ainavām neapburs ikvienu apmeklētāju.

Pieredzējuši velosipēdisti izaicināti saviem spēkiem pievarēt leģendāro "Ciclovia di Dante" velo ceļu: tas sākas Ravennā, kur 1321. gadā nomira Dante, tālāk vijas 224 kilometrus atpakaļ uz renesanses dzejnieka dzimteni Florenci, pa ceļam paslīdot garām kalnu galos uzceltām pilsētām un kastaņu mežiem.

Pa Eiropu ar vilcienu

Kamēr Baltijas valstis aktīvi strādā pie "Rail Baltic" uzbūves, bet Eiropā savu "renesansi" piedzīvo guļamvilcieni. Lielākais šī pakalpojuma piedāvātājs ir Austrijas dzelzceļa operators "ÖBB", kuru "Nightjet" pakalpojums no nākamā gada piedāvās 33 jaunus vilcienus un vairākus jaunus maršrutus, tostarp no Parīzes uz Berlīni.

Kompānija "European Sleeper" pagarinās savu nesen atvērto Briseles–Berlīnes maršrutu līdz Prāgai. Vilciena braucienu pakalpojumu sniedzējs plāno izbūvēt sliežu ceļus arī Skandināvijā un Spānijā.

"Midnight Trains", kuri sevi piesaka kā 20. gadsimta 20. gadu iedvesmotu "viesnīcu uz sliedēm", 2025. gadā atklās savu pirmo reisu Parīze–Milāna–Venēcija. Citi plānotie maršruti ietver braucienus no Parīzes uz Edinburgu un Porto.

Nākamajā gadā "Orient Express La Dolce Vita" guļamvilciens gatavojas izbraukāt sešus maršrutus, kas aptver Itāliju no sniegotajiem Alpiem līdz Sicīlijas krastiem, kas noteikti atsauks atmiņā dzelzceļa tūrisma zelta laikmetu ar savu krēmkrāsu paleti, piecu zvaigžņu apkalpošanu un augstākās klases itāļu virtuvi.

Galoveja un Eršīras dienvidi, Skotija

No vējainām nogāzēm līdz strautu retinātiem mežu masīviem, ainavu bagātība Galovejas un Eršīras reģionā 2012. gadā palīdzēja tam kļūt par pirmo Skotijas biosfēras rezervātu, kas iekļauts UNESCO sarakstā.

Nedaudz vairāk nekā desmit gadus vēlāk pienācis rezervātam ir par vienu svinamu dienu vairāk – tam par vēl 10 gadiem pagarināta UNESCO piešķirtā aizsardzība. Arī rezervāta robežas ir paplašinātas, palielinot tā platību no 5268 kvadrātkilometriem līdz vairāk nekā 9790 kvadrātkilometriem.

Aloveja.
Aloveja. Foto: James McDowall /Shutterstock

Aizsargātās teritorijas paplašināšanas rezultātā tagad rezervātā ietilpst arī Alovejas ciems. Tajā dzimis slavenais skotu rakstnieks Roberts Bērnss. Radošās dvēseles vai izjust dzejnieka garu, Alovejā apmeklējot rakstīšanas rekolekcijas vai dodoties kādā no ekskursijām, ko piedāvā "Biosphere Guides" — vietējo iedzīvotāju grupa, kuru zināšanas svārstās no radošas rakstīšanas līdz izdzīvošanas skolai.

Nordlande, Norvēģija

Nordlenda ir ledāju, staltu virsotņu, sīku zvejnieku ciemu un izolētu pilsētiņu reģions, kur pusnakts saules vai ziemeļblāzmas gaismā uzmirdz sāmu tradīcijas. Nākamgad reģionā atvērs ļoti gaidīto "Six Senses Svart" viesnīcu — pasaulē pirmo energopozitīvo viesnīcu, ko pilnībā darbinās pašu iegūta saules enerģija. Novatorisko dizainu papildinās Skandināviem pirts tradīcijas un bezatkritumu ēdināšana.

Nordlande.
Nordlande. Foto: NicoElNino/Shutterstock

Šī fjordu rotātajā piekrastē visu piesaista piedzīvojumu meklētājus – kalnu riteņbraucējus un makšķerniekus vasarā, kā arī suņu pajūgu braucējus ziemā.

Nordlandē ir arī bagātīgs kultūras piedāvājums: Būdē pilsēta, kas atrodas Nordlanes vidusdaļā, būs viena no 2024. gada Eiropas kultūras galvaspilsētām, un tādējādi priecēs ar košu mākslas un mūzikas programmu.

Ziemeļjorkšīra, Anglija

Dziļi Jorkšīras laukos aptuveni trešā daļa no 12 kvadrātkilometru patība no privāta rezervāta tiek atdoti atpakaļ dabai, lai ļautu apmeklētājiem izjust patiesu savvaļas vidi.

Šajā teritorijā samazināta intensīva aitu ganīšana, tiek atjaunoti kūdras purvi un ūdensceļi, bet desmitiem tūkstošu jaunu stātu reģionā palielinās koku daudzumu no 6% līdz vairāk nekā 20%.

Šie soļi sperti, lai palīdzētu saglabāt un vairot apgabala bioloģisko daudzveidību.

Brautonas apgabals, Ziemeļjorkšīra.
Brautonas apgabals, Ziemeļjorkšīra. Foto: Alan M Barr/Shutterstock

Šis projekts nav pārāk liels pārsteigums Brautonai, kas jau piedāvā tādus piedzīvojumus kā barības meklēšanas ekskursijas, maltīšu ieturēšanu mežā un pat mēness peldes. Pārveidošanas iniciatīva ir daļa no reģiona ilgtermiņa vīzijas, kuras mērķis ir saglabāt un atjaunot apkārt esošo dabas bagātību.

Pompeji, Itālija

Tie, kuri alkst ienirt senajā, aicināti doties uz UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļauto Pompeju, kas, pateicoties jaunajam tiešajam vilcienam, nu no Romas sasniedzama vien divu stundu laika.

Jaunais maršruts, kas ir aktīvs tikai svētdienās, izbrauc no Romas Termini stacijas plkst. 8.53 un ierodoties Pompejā plkst. 10.40. Atgriešanās vilciens atiet plkst. 18.40 un iebrauc Romā plkst. 20.55 — tieši laikā, lai dotos uz kādu restorānu.

Pompeji, Itālija.
Pompeji, Itālija. Foto: Darryl Brooks/Shutterstock

Papildus jāatzīmē, ka nesen pēc 20 gadu ilgiem atjaunošanas darbiem Pompejā apskatāms pirmajā gadsimtā celtais Vettii nams. Citviet Pompejā šogad uzieta virkne atklājumu, tostarp juvelierizstrādājumi, cilvēku mirstīgās atliekas un klusās dabas freska, kurā attēlots ēdiens. Kā teica Itālijas kultūras ministrs: "Pompejas ir dārgumu lāde, kas vienmēr atklāj jaunus dārgumus."

Saim, Somija

Saimā somus apbur ne tikai mežu un ezeru svaigais gaiss un mieru, bet gan arī ar ēdienu. Un reģiona šarms tikai pieaugs 2024. gadā, kad tas kļūs par vienu no Eiropas gastronomijas reģioniem.

Saimā, Somija.
Saimā, Somija. Foto: Aastels/Shutterstock

Liela daļa reģiona iecienītāko produktu nāk no tā mežiem un ūdeņiem: savvaļā nomedītie dzīvnieki, no mežiem ievāktās gailenes un mellenes, ezeros nozvejotie asari un raudas.

Kūpināti ziemeļbrieži atgādina par reģiona arktisko piederību, savukārt tādas vīnu darītavas kā "Ollinmäki" izkar Somijas plaukstošās vīna nozares karogu.

Tartu, Igaunija

Igauņi jau izsenis redz Tartu kā savas valsts kultūras un intelektuālo sirdi. Pilsētu pilda izcili muzeji un dzīvīguma pilnas kafejnīcas, bet tās kronis ir valsts vecākā universitāte. Tādēļ nav jābrīnās, ka šī UNESCO Literatūras pilsēta ir izvēlēta par vienu no trim 2024. gada Eiropas kultūras galvaspilsētām.

Tartu, Igaunija.
Tartu, Igaunija. Foto: Arcady/Shutters

Tartu un pilsētu ieskaujošais reģions šo notikumu atzīmēs ar raženu gadu, sākot no klasiskās mūzikas koncertiem un filmu seansiem līdz aizraujošām vides mākslas instalācijām. Viens no svarīgākajiem notikumiem būs "Tartu skūpsts", ko iedvesmojusi pilsētas slavenā strūklaka "Studentu skūpsts".

"Tartu skūpsts" pasākumu virkne atzīmēs lūpu saskaršanās prieku ar skūpstu demonstrāciju, kas notiks Rātslaukumā un tiks pārraidīta tiešraidē.

Eiropas čempionāts futbolā, Vācija

Sākot no jūnija vidus veselu mēnesi Vācijā plosīsies futbola mānija 17. UEFA Eiropas čempionāta laikā. Tas var kalpot kā papildus vilinājums ceļotājiem apmeklēt valsts alus krogus, gotiskās baznīcas un Berlīnes mūri tā krišanas 35. jubilejas gadā.

Minhene, Hamburga un Berlīne, kur 14. jūlijā notiks finālspēle, ir starp 10 čempionāta rīkotājpilsētām, taču futbola sacensības vērš arī jaunu gaismu Vācijas mazāk zināmo pilsētu izpētei.

Dortmundes apmeklētāji aicināti apmeklēt Nacionālo Futbola muzeju Signal Iduna parku, kas atklāj šī sporta veida raibo vēsturi Vācijā. Tas atrodas aptuveni 30 minūšu gājiena attālumā no "Phoenix West", kur no Dortmundes bijušās tērauda rūpnīcas pelniem atdzimst kultūra.

Leipciga, cita čempionāta spēļu pilsēta, četros no saviem lielākajiem muzejiem noteikusi bezmaksas ieeju.

Stundu ilga vilciena brauciena attālumā atrodas Drēzdene, kurai arī vajadzētu būt parādīties ceļotāju radaros 2024. gadā, kad savu 250 jubileju svin Kaspars Deivids Frīdrihs, romantisma gleznotāja, kurš dzīvoja šajā pilsētā. Svinības ietver vērienīgas izstādes Drēzdenes muzeju tīklā, kas tiks atklātas 24. augustā.

Valleta, Malta

2024. gada beigās uz ekrāniem nonāks 2000. gada kases grāvēja "Gladiators" turpinājums. Tāpat kā pirmās filmas uzņemšanas laikā, režisors sers Ridlijs Skots piemeklējis Vidusjūras gaišās un zeltainās Maltas klintis kā savu audeklu, lai atdzīvinātu seno Romu un tās arēnas.

Valleta, Malta.
Valleta, Malta. Foto: Maria Vonotna/Shutterstock

Filmēšanas laukuma fotoattēlos redzams Kolizeja atveidojums un citas romiešu ēkas, kas uzslietas aiz 17. gadsimta Rikasoli forta vaļņiem salas austrumos, blakus galvaspilsētai Valletai.

Ridlija jaunākajā filmā "Napoleons" darbība arī norisinās Lielās ostas rajonā, kas savieno pilsētu ar blakus esošajiem mūriem, līdzīgi kā Francijas kara flotes pilsētā Tulonā.

UNESCO Pasaules mantojumu sarakstā iekļauto Valletas panorāmu ar mūriem un katedrāles kupoliem veidoja bruņinieku ordenis, kas valdīja Maltā no 16. līdz 18. gadsimtam. Tās ainaviskā burvība paceļas virs mirdzošas krastmalas, kur koka māju rindu balkoni liecas pāri šaurajām ieliņām.

Viskijs Velsā

Skotija un Īrija var būt viskija šūpuļi, taču arī Velsai ir savas gadsimtiem senas tradīcijas. Viskija ražošana Velsā saruka 19. gadsimtā, bet no 20. gadsimta pašām beigām šī tradīcijai sāka atdzimt.

Nu viskija nozare Velsā ir ievērojami uzplaukusi — tik ļoti, ka Velsas viskijam jūlijā tika piešķirts Apvienotās Karalistes GI (ģeogrāfiskās izcelsmes norādes) statuss, ierindojot to starp tādiem reģiona simboliem kā Velsas jēra gaļa un Englesejas jūras sāls.

Nekas nav labāks par viskija malkošanu tā dzimšanas vietā. Entuziasti var uzzināt vairāk par izmantotajām viskija ražošanas metodēm un nobaudīt vienu vai divas glāzītes vienā no četrām Velsas GI sankcionētajām viskija rūpnīcām.

Savvaļas Atlantijas ceļš, Īrija

Savvaļas Atlantijas ceļš, kas līkumo gar nelīdzeno Īrijas rietumu krastu 2565 kilometru garumā, ir kļuvis par vienu no Eiropas aizraujošākajiem brīvdabas piedzīvojumiem.

Tas vijas garām vairākām Īriju definējošiem simboliem un pieredzēm: Fanādas "bākai pasaules malā", Galvejas leģendārajām austerēm, Burrenas mēnessveidīgajām ainavām un košajai Kinseilas pilsētiņai.

Īrijas piekraste.
Īrijas piekraste. Foto: Monicami/Shutterstock

2024. gadā šī pārgājienu taka svin savu 10. gadadienu. Tā ietvaros maršruts papildināts ar virkni jaunu piedzīvojumu, ļaujot to izbaudīt kā vēl nekad iepriekš.

Šovasar tika atklāts Nacionālais sērfošanas centrs Strandhilā, kur Atlantijas okeāna viļņi pievelk gan iesācējus, gan pieredzējušus sērfotājus. Netālu esošās Sligo pilsētas centra laukumā jau drīz būs iespējams apmeklēt gleznainu zemnieku tirgu, amatniecības gadatirgus un baudīt dzīvo mūziku.

Korkas grāfistē, pēdējā grāfistē uz savvaļas takas, nesen savu darbību atsāka Īrijas vienīgais trošu vagoniņš, kurš pārved pasažierus pāri jūrai no Bēras pussalas līdz vēja iekarotajai Dursijas salai, kas ir iecienīta vieta putnu vērotājiem.

AMERIKA

Atakamas tuksnesis, Čīle

Retos gadījumos (apmēram vienu reizi trijos līdz desmit gados) dažas nedēļas pavasarī no Atakamas izkaltušās zemes izplaukst savvaļas ziedu paklāji, raibos toņos izkrāsojot vienu no pasaules sausākajām vietām.

Atakamas tuksnesis.
Atakamas tuksnesis. Foto: Karen de la Paz/Shutterstock

Tieši šis "tuksneša ziedēšanas" notikums pamudināja Čīles valdību šogad izveidot "Desierto Florido" nacionālo parku — 57 060 hektāru aizsargājamu ainavu teritoriju.

Parks tika izveidots, lai aizsargātu reģiona floru. Tas ļaus zinātniekiem rūpīgāk izpētīt, kā vairāk nekā 200 augu sugas spēj izdzīvo smagajos apstākļos. Tāpat tiek cerēts, ka pret sausumu izturīgā veģetācija var atklāt risinājumus klimata pārmaiņu radītajām problēmām.

Lima, Peru

Šķiet, ka Limas kulinārijas zvaigznes tik drīz nesāks blāvot. Tā reiz bija vienīgā pilsēta ar divām vietām Pasaules 50 labāko jauno restorānu balvu desmitniekā. Gan sesto vietu guvušais "Maido", gan pirmajā vietā ierindotais "Central" ieguva pa Michelin zvaigznei.

Pēdējā laikā iecienīti kļuvuši jumtu bāri. Lielākā daļa no tām atrodas Barranko un Miraflores apkaimēs, kā arī "Hotel B", kurā tiek pasniegti tādi ēdieni kā foreļu sevičē un zīdaini cūkgaļas tako.

Ņujorkas štats, ASV

2024. gadā varēs daudz sagaidīt no Ņujorkas štata. Apritēs simts gadi kopš Ņujorkas štata parku sistēmas izveides, kurā iekļaujas arī Niagāras ūdenskrituma parks, kas arī varēs lielīties ar jaunumiem.

Niagāras ūdenskrituma mantojuma saglabāšanas projekts piedāvās izbaudīt galvu reibinošas panorāmas no skatu laukuma, bet Niagāras aizas izpētes centrs piedāvās interaktīvus veidus, kā iepazīt vietējo savvaļu.

Niagāras ūdenskritums.
Niagāras ūdenskritums. Foto: unsplash

Tikmēr Ņujorkas pilsētā tiks atklāts Amerikas LGBTQ+ muzejs, kas tapis jau vairākus gadus. Šis muzejs būs pirmā vieta pilsētā, kas tiks veltīta gan starptautiskajai, gan vietējai LGBTQ+ vēsturei un kultūrai.

Lai gan 2024. gada vasarā pasaules acis būs vērstas uz Parīzi, olimpisko spēļu fani varēs baudīt izcilu sportisko sniegumu jaunajā Leikplesidas Olimpiskajā muzejā, kas veltīts 1932. gada un 1980. gada ziemas olimpiskajām spēlēm.

Maiami, ASV

Maiami pilnā sparā rit jauna urbānā projekta izbūve – "Underline". Projekta mērķis ir pārvērst zem paaugstinātā metro esošo teritoriju parka zonā. Drīz tiks atvērta otrā no trim fāzēm, ievērojami paplašinot pirmajā fāzē atklāto parku teritoriju. Publiskā māksla ir bijusi neatņemama projekta sastāvdaļa, jaunajiem darbiem atdzīvinot pilsētas garu un esenci.

Maiami "Underline".
Maiami "Underline". Foto: Johnny Michael/Shutterstock

Netālu no Vinvudai, Allapatas apkaime cer atgūt savu māksliniecisko reputāciju: Markesa mākslas projekti (MAP) tikko atvēra jaunajiem māksliniekiem veltītu galeriju, bet tās kurators ir lielākais vietējais kolekcionārs Džons Markess.

Drosmīgākais mākslinieciskais solis Maiami radošajām pārvērtībām sperts netālu no Maiami pludmales, kur "Reefline" projekts drīzumā saņems pirmos darbus, kas tiks eksponēti snorkelētājiem un nirējiem pieejamajā zemūdens skulptūru galerijā.

Dominika

Dominika ir tā retā Karību sala, kuras apmeklētāji bieži palaiž garām piekrastes daiļumu, dodot priekšroku tās mežonīgajai iekšienei. "Waitukubuli" jūras taka ir solis līdzsvara atjaunošanai starp šīm vidēm, vienlaikus saglabājot piedzīvojuma garu un zemas ietekmes tūrismu.

Dominikia.
Dominikia. Foto: Darryl Brooks/Shutterstock

Tas ir pirmais īpašais jūras smaiļošanas maršruts Karību jūras reģionā, kas ved gandrīz 65 kilometru garā ceļā gar rietumu krastu. 14 jūras takas posmi ved garām apburošām klintīm, zvejnieku ciematiem, slēptām pludmalēm un lieliskām snorkelēšanas vietām.

Jaunskotija, Kanāda

Kanādas austrumi ceļotājiem ir vislabāk pazīstama ar savām jūras veltēm, paisumiem un bākām, kas piekļaujas klinšainajam krastam. Taču 2024. gada augustā Kanādas uzmanības centrā būs 400 gadus vecā akadiešu kopiena, jo starp ciematiem Jaunskotijas dienvidrietumu galā notiks Congrès Mondial Acadien (Akadiešu Pasaules kongress).

Jaunskotija, Kanāda.
Jaunskotija, Kanāda. Foto: Denna Jiang/Shutterstock

Lai gan ģimeņu atkalapvienošana ir daļa no programmas tiem, kas cēlušies no franču kolonistiem, jebkurš apmeklētājs var izbaudīt koncertus, kas atklās daudzveidīgo akadiešu mūziku, ko lielā mērā ietekmē "bluegrass" žanrs. Ēdienu gatavošanas demonstrācijās galdā tiks likti dažādi tradicionālie ēdieni, tostarp piekrastes omāri un ķemmīšgliemenes.

Teksasa, ASV

Teksasas štata karogu varbūt rotā tikai viena zvaigzne, kā dēļ tas iemantojis nosaukumu "Vientuļās zvaigznes štats", taču 2024. gadā Teksasā uzmanība tiks pievērsta vairākiem debesu ķermeņiem.

8. aprīlī liela teritorija Teksasas centrālajā daļā iegrims tumsā, kad mēness nostāsies starp Zemi un Sauli, radot pilnīgu Saules aptumsumā.

Štats piedāvā lieliskas iespējas izbaudīt šo parādību. Fortvērta, Ostina un Sanantonio ir dažas no pilsētām, kur būs iespējams vislabāko vērot šo fenomenu. Teksasas aptumsuma festivāls, kas tiek organizēts netālu no Ostinas, atzīmēs šo notikumu ar četru dienu garu programmu – koncerti, ekspertu lekcijas un aizraujoša mākslas pieredze.

Jukatānas pussala, Meksika

Tikai daži arheoloģiskie atklājumi pamodina iztēli gluži tik pat ļoti kā zudušas pilsētas atklāšana, un tieši tas 2023. gadā notika Jukatanas pussalas džungļu apmetnēs.

Maiju drupas.
Maiju drupas. Foto: chrisontour84/Shutterstock

Kamēr nomaļā vieta joprojām tiek pienācīgi izrakta un ceļotāji to vēl nevar apmeklēt, tā ir kā jauns puzles gabaliņš informācijai, kas mums zināma par maiju civilizāciju, kas dzīvoja Meksikas, Gvatemalas un Belizas ziemeļu daļā pirms tās noslēpumainā sabrukums ap 900. g. p.m.ē.

Tagad par vareno civilizāciju liecina vien grandiozas akmens ēkas un piramīdu tempļi, taču aptuveni seši miljoni cilvēku šajā reģionā joprojām runā maiju valodās, un šī dzīvā kultūra arvien vairāk atspoguļojas reģionā, piemēram, nesen atjaunotā "Maroma" viesnīca ievēro maiju dizaina principus un piedāvā tradicionālas maiju procedūras savos SPA.

Tikmēr dažādas pārgājienu un piedzīvojumu organizācijas piedāvā doties ceļā, kas ved padziļinātākā maiju tautu izpētē.

Ibera mitrāji, Argentīna

Vēl nesen saskriešanās ar skudrulāci ūdeņainajā labirintā, kas šķērso Argentīnas ziemeļu robežu, bija teju neiespējama. Bet nu Ibera mitrājus piemeklējušas lielas pārmaiņas kā sekas ilgstošajiem centieniem teritorijā atgriezt dabas daudzveidību.

Ibera mitrāji, Argentīna.
Ibera mitrāji, Argentīna. Foto: Lorena Samponi/Shutterstock

Mitrājos šobrīd mitinās aptuveni 200 šo īpatnējo dzīvnieku, kurus iespējams atpazīst pēc to tievajām sejām un lielajām, pinkainajām astēm. Teritorija atrodas šaurajā Argentīnas daļā starp Urugvaju, Paragvaju un Brazīliju.

Ibera apgabalu iepriekš pārsvarā aizņēma liellopu fermās, bet 2018. gadā tas tika atzīts par nacionālo parku. Viena no pirmajām prioritātēm šajā teritorijā bija milzu skudrulāči un to populācijas atjaunošana, taču nacionālajā parkā dzīvi bauda arī citas dzīvnieku sugas: jaguāri, Brazīlijas dižūdri, kapibaras, kaimani un 370 putnu sugas.

ĀFRIKA

Akagera, Ruanda

2024. gadā savu 90. gadadienu atzīmēs 1121 kvadrātkilometru lielais Akageras nacionālais parks, kas ir purvu, savannu un mežu kolāža, kas bagāta ar savvaļas dzīvnieku sugu daudzveidību. Bet tas tā nav bijis vienmēr.

Zebras Akageras nacionālajā parkā.
Zebras Akageras nacionālajā parkā. Foto: Tetyana Dotsenko/Shutterstosk

Akagera ir viens no Ruandas vecākajiem nacionālajiem parkiem. Tas tika iznīcināts pēc valsts pilsoņu kara 1994. gadā, kad kādreizējie trimdā dzīvojošie lauksaimnieki atgriezās šajā apgabalā, izpostot zemi un iznīcinot savvaļas dzīvniekus, lai atbrīvotu vietu liellopu ganībām.

2010. gadā tika nodibināta Akagera pārvaldības biedrība ar mērķi atjaunot parku. Tika veikta lauvu un melno degunradžu atkārtota introducēšana 2015. un 2017. gadā, kā arī balto degunradžu introducēšana 2021. gadā. Parkā dzīvo arī žirafes, ziloņi, krokodili, leopardi un daudz dažādu putnu.

Andrefana sausie meži, Madagaskara

Madagaskaras pasakainajos rietumos virs asajiem akmeņiem stiepjas brangi baobabi un citi vareni koki, pa kuru galotnēm lēkā lemuri. UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautajam "Tsingy de Bemaraha" dabas rezervātam, kas slavens ar savu robaino kaļķakmens klinšu labirintiem, šogad tika paplašinātas tās robežas.

Baltais sifaka lemurs.
Baltais sifaka lemurs. Foto: Tomas23/Shutterstock

Tādējādi tajā iekļauti arī Andrefanas sausie meži. Lai gan šajos mežos kopumā dzīvo mazāk sugu nekā austrumu krasta lietus mežos, šeit sastopamās dzīvnieku sugas, visticamāk, ir endēmiskas.

Tas jo īpaši attiecas uz Tsimanampetsotsas nacionālo parku valsts dienvidrietumos. Tā ievērojamākie dabas brīnumi ir treknie baobabi, taču šeit mīt arī kritiski apdraudētais baltais sifaka lemurs.

Sjerraleone

Sjerraleonē beidzot sāk dīgt svaigi tūrisma dzinumi, kurus baro jauna infrastruktūra, kas atvieglo piekļuvi Rietumāfrikas valstij. Starptautiskajā lidostā, kas tika atvērta galvaspilsētā Frītaunā, 2023. gadā tika veikti būtiski uzlabojumi, bet šobrīd tiek atjaunoti vairāki kilometri iekšzemes ceļu.

Daba šeit ir galvenais tūristu magnēts ar plašām, smilšainām pludmalēm, ko apskalo Atlantijas okeāna viļņi, un kalnainu iekšzemes plato, kur dzīvo valsts nacionālais dzīvnieks – šimpanze.

ĀZIJA

Sikima, Indija

Bieži ignorētais Himalaju nostūris atrodas starp Nepālu, Butānu un Tibetu. Sikima ir viens no Indijas mazākajiem štatiem, kas līdz 1975. gadam bija patstāvīga karaļvalsts. Tas bija arī pēdējais štats valstī, kurā tika uzbūvēta lidosta — tas notika tikai 2018. gadā.

Tiešie lidojumi no Deli un Kolkatas tika atsākti 2023. gadā pēc globālās pandēmijas saraustītā režīma. Tas rezultējies ar vērienīgu vietējā tūrisma uzplaukumu.

Sikima, Indija.
Sikima, Indija. Foto: Rudra Narayan Mitra/Shutterstock

Tāpat kā kaimiņvalstī Butānā, šeit apmeklētājus pievelk pārgājienu takas, kalnu klosteri un žilbinoši krāsaini skati. Khančendžunga, trešā augstākā virsotne pasaulē, paceļas tieši uz robežas ar Nepālu, ko iespējams ieraudzīt 10 dienu garajā Gēčalas pārgājiena maršrutā.

Šajā klinšu un ledāju zemē ir arī īsāki pārgājienu maršruti, kuros iespējams izbaudīt rododendru rotātās kalnu nogāzes un varbūt pamanīt kādu no mežos dzīvojošajām sarkanajām pandām.

Tainaņa, Taivāna

Tainaņa, Taivānas bijusī galvaspilsēta, joprojām iemieso savu vēsturisko tēlu – tās panorāmu robo cietokšņa torņi un stalti tempļu jumti. 2024. gadā pilsēta svin savu 400 gadu jubileju, un šo svinību laikā uzmanības centrā tiks celts tās vēsturiskais mantojums.

Apgabals bijis apdzīvots desmitiem tūkstošu gadu, taču tikai 1624. gadā Tainaņas pamatus ielika holandieši, nodēvējot to par Fortzēlandiju. Tam sekoja gadsimtiem ilga citu tautu ietekme, sākot no ķīniešiem un spāņiem līdz japāņiem. Vēstures līkloči atstājuši arhitektūras bagātībā – no Vecās japāņu cīņas mākslas akadēmijas līdz Cjinu dinastijas laikmeta fasādēm, ko rotā sarkanas laternas.

Janšui apgabala bišu stropu uguņošanas festivāls.
Janšui apgabala bišu stropu uguņošanas festivāls. Foto: Reuters/ScanPix

Tainaņa ir pazīstama arī ar savu pasākumu kalendāru, no kuriem neaizmirstamākais ir trakulīgais Janšui apgabala bišu stropu uguņošanas festivāls, kas notiek 15 dienas pēc Mēness kalendāra Jaunā gada svinībām. Šajā dienā no lielām, bišu stropiem līdzīgām būvēm uz ielām tiek palaistas raķetes.

Siaņa, Ķīna

Neparasti atminēties, ka tikai pirms 50 gadiem zem Šaaņsji provinces laukiem joprojām neatklāts gulēja ķīniešu kultūras simbols. Lauksaimnieki, kas 1974. gada 29. martā raka aku, sev un vēlāk arī visai pasaulei par pārsteigumu atklāja kādas figūras galvu, kas izrādījās viens no vairāk nekā 8000 terakotas armijas karavīriem.

Terakotas armija.
Terakotas armija. Foto: Wikimedia Commons

Terakotas armijas pienākums bija apsargāt blakus esošās Ķīnas imperatora Ciņa Šihuandi kapenēs pēc viņa nāves 210. gadā pirms mūsu ēras. Šīs meža klātās kapenes joprojām nav izraktas. Tomēr valsts kultūras nozare nestāv rokas klēpī salikusi: 2022. gadā tika reģistrēti 382 jauni muzeji, tostarp Siaņas Šaaņsji arheoloģijas muzejs.

AUSTRĀLIJA

Viktorija, Austrālija

Daudzi ceļotāji alks apmeklēt Austrālijas pludmales, taču Viktorijas mazāk zināmie karstie avoti varētu aizvilināt ceļotājus prom no sērfošanas un okeānu smiltīm. Pateicoties minerāliem bagātajiem ūdeņiem, kas burbuļo pazemē, "Lielais Viktorijas peldvietu ceļš" savieno termālos avotus un jūras vannas visā štatā.

Pagaidām atvērtas sešas vietas, tostarp greznie Albas termālie avoti Morningtonas pussalā un Metungas karstie avoti, kur peldi termālajos ūdeņos var noslēgt ar nakti safari stila teltī.

2024. gadā peldvietu ceļam ir plānoti vēl divi papildinājumi: Filipa salas karstie avoti un 12 apustuļu karstie avoti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu