Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā konstatēti pārkāpumi. IZM nekomentē, vai vērsusies tiesībsargājošajās iestādēs (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Skola. Ilustratīvs foto.
Skola. Ilustratīvs foto. Foto: Unsplash

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) patlaban nekomentē, vai tā vērsusies tiesībsargājošajās iestādēs par Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā konstatētajiem pārkāpumiem.

Aģentūru LETA IZM komunikācijas nodaļā informēja, ka uzraudzības vizītes laikā 22.novembrī IZM speciālisti konstatējuši vairākas nepilnības un pārkāpumus Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma darbībā. Konstatēti vairāki pārkāpumi grāmatvedības uzskaitē - atlīdzības noteikšanā un aprēķinos. Pārkāpumi un nepilnības konstatēti atlīdzības normatīvā regulējuma noteikšanas un ieviešanas jomā, tajā skaitā nav izstrādāti noteikumi par mēnešalgas noteikšanu darbiniekiem, naudas balvu piešķiršanas principiem un citi. Tāpat konstatēti būtiski trūkumi attiecībā uz Eiropas Savienības fondu projektu īstenošanu.

IZM norāda, ka uzraudzības vizītē Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā konstatētais, tai skaitā trūkumi un pārkāpumi pārrunāti jau vizītes laikā, kā arī saskaņā ar spēkā esošo kārtību par pārbaudes rezultātiem tehnikumam esot nosūtīts pārbaudes rezultātu apkopojums.

LETA jau vēstīja, ka Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma darbinieki atklātā vēstulē aicina valsts augstākās amatpersonas, tajā skaitā izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu (JV) atsaukt vienošanos par darba attiecību pārtraukšanu ar tehnikuma direktori Daci Cini, kas esot noslēgta ar "viltu, maldiem un spaidiem".

Mācību iestādes darbinieki norāda, ka 11.decembrī tehnikuma pedagogu informatīvajā sanāksmē viņi informēti par IZM pārbaudes vizīti IZM Profesionālās un pieaugušo izglītības departamenta vadītājas Rūtas Gintautes-Marihinas vadībā, kas notikusi 22.novembrī.

Darbinieku ieskatā, vizīte notikusi "ar skaidru un nepārprotamu mērķi" - meklēt un konstatēt pārkāpumus Cines darbībā, vadot tehnikumu.

Vēstulē uzsvērts, ka IZM pārbaudes veicēji neuzklausīja sniegtos skaidrojumus no tehnikuma administrācijas puses un izrādīja "vispārēju vienaldzību visu esošo faktu un apstākļu noskaidrošanai".

Sēdē pedagogi tika informēti, ka 4.decembrī Cine bija uzaicināta uz tikšanos IZM, uz kuru viņa ieradās. Tikšanos vadīja Gintaute-Marihina kopā ar citām IZM amatpersonām. Tehnikuma darbinieki akcentē, ka tikšanās laikā ministrijas amatpersonas "ar personīgiem apvainojamiem, cinisku attieksmi, ar vispārīgiem pieņēmumiem" nav devuši laiku un iespējas iepazīties ar dokumenta saturu par 22.novembrī IZM veiktajā pārbaudē konstatētajiem rezultātiem.

"Izmantojot savu dienesta stāvokli, psiholoģisko ietekmēšanu, IZM amatpersonas piespieda tehnikuma direktori pretēji viņas gribai un pārliecībai parakstīt IZM iepriekš sagatavoto vienošanos par darba attiecību izbeigšanu no 2024.gada 1.janvāra," vēstulē pauž mācību iestādes darbinieki.

Tāpat viņi vērš apgalvo, ka noslēgtā vienošanās par darba attiecību izbeigšanu ir "pilnīgi prettiesiska, nelikumīga un spēkā neesoša" no tās noslēgšanas brīža, jo vienošanās noslēgta ar "viltu, maldiem un spaidiem". Vēstulē uzsvērts, ka, lai tiesiskais darījums būtu spēkā, nepietiek ar to, ka puses izsaka savu gribu. Svarīgi, lai griba būtu radusies brīvi, bez maldiem, viltus vai spaidiem. Tehnikuma kolektīvs nepiekrīt IZM lēmumam, ka ar Cini ir izbeidzamas darba attiecības.

"IZM, izmantojot praksē bosingu, "profesionāli atkratījās", tiekot vaļā no "nevēlama balsta", no tehnikuma direktores, liekot viņai "labprātīgi" aiziet no darba. Tādējādi IZM un tās amatpersonu rīcību uzskatām par iepriekš sistēmiski plānotu un šobrīd realizētu "politisko pasūtījumu", kas vērsts uz tehnikuma likvidāciju vai to, ka tehnikumam ir jākļūst par kādas citas profesionālās izglītības struktūrvienību tuvākajā nākotnē," klāstīts vēstulē.

Tehnikuma darbinieki vērš uzmanību, ka kopš 2019.gada IZM amatpersona Gintaute-Marihina tiešsaistes un klātienes sanāksmēs mācību iestādes kolektīvam paudusi savu "vienvirziena redzējumu" par tehnikuma attīstības stratēģiju, ka tehnikums ir jāapvieno ar kādu citu profesionālās izglītības iestādi. Vēstulē atzīmēts, ka direktores "stingrā nostāja" aizvadīto gadu laikā ir bijusi tā, kas vairākkārt glābusi tehnikumu no slēgšanas vai optimizācijas.

Tehnikuma kolektīvs vēstulē norāda, ka vēlas turpināt darbu Cines vadībā. Vēstulē norādīts, ka, lai arī kādas nepilnības IZM amatpersonas ir saskatījušas direktores darbā, kolektīvs tās nav saskatījis. Viņuprāt, nepilnības nav tik nozīmīgas, lai liegtu viņai iespēju turpināt vadīt tehnikumu, jo "nekļūdās jau tikai tie, kas neko nedara". Mācību iestādes darbinieki aicina IZM sadarboties un "neslēpt patieso informāciju par ministrijas plāniem saistībā ar tehnikuma nākotni". Vēstuli parakstījuši 60 tehnikuma darbinieki.

IZM sociālajā medijā "Facebook" skaidro, ka Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums direktore darba tiesiskās attiecības izbeigusi uz savstarpējas vienošanās pamata saskaņā ar Darba likumu. Pēc IZM paustā, jebkādas vēstulē paustās "spekulācijas" par darba uzteikumu vai piespiedu atstādināšanu esot nepamatotas, jo darba tiesiskās attiecības izbeigtas, darbiniekam un darba devējam par to labprātīgi vienojoties.

Tāpat IZM norāda, ka vēstulē paustie apgalvojumi par IZM darbinieku vizīti Kuldīgas tehnikumā, kā iemeslu darba attiecību pārtraukšanai ar Cini, esot nepamatoti. IZM akcentē, ka šādas vizītes IZM kā profesionālās izglītības iestāžu dibinātājs veic regulāri visās tās pakļautībā esošajās profesionālajās izglītības iestādēs. IZM klāsta, ka tehnikuma darbā konstatētas neatbilstības un labas pārvaldības trūkumi, kas rada "būtiskus riskus" turpmākai tehnikuma attīstības stratēģijas īstenošanai.

IZM arī informē, ka ministrija ir aicinājusi tehnikuma darbiniekus 21.decembrī uz tikšanos, lai pārrunātu darbiniekiem aktuālus jautājumus. IZM noraida vēstulē paustos apgalvojumus par tehnikuma nākotni.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu