Ministre Bērziņa: VK revīzija Rēzeknes pašvaldībā apliecina jau iepriekš ministriju konstatētās nelikumības

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa.
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa. Foto: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Valsts kontroles (VK) revīzijas Rēzeknes pašvaldībā rezultāti apliecina jau iepriekš Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un Finanšu ministrijas (FM) norādīto, ka domes vadības rīcība ar budžeta līdzekļiem vērtējama kā bezatbildīga un nelikumīga, uzskata vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Kā aģentūru LETA informēja ministres padomniece Sabīne Spurķe, VARAM sagaida, ka Rēzeknes dome atbildīgi novērsīs trūkumus un sagatavos korektu 2024.gada pašvaldības budžetu.

Tas nepieciešams, lai neciestu ne pašvaldībā strādājošie, ne Rēzeknes pilsētas iedzīvotāji, uzskata ministre.

Kā ziņots, Rēzeknes pašvaldības 2023.gada budžeta izstrādē ir pieļauti vairāki pārkāpumi, secināts VK veiktajā revīzijā, kurā vērtēts, vai Rēzeknes pašvaldības rīcība budžeta un finanšu vadībā ir atbilstoša regulējumam.

Revīzijā VK sniegusi negatīvu atzinumu, kā galvenos iemeslus norādot nepietiekamu esošās situācijas izvērtējumu, paļaušanos uz finansējuma pieejamību un budžeta vadības un grāmatvedības uzskaites procesa sadrumstalotību.

Revīzijā konstatēts, ka, neraugoties uz pieejamo informāciju par budžeta līdzekļu iztrūkumu vairākās pozīcijās, budžeta izdevumu kontrolskaitlis, kas tika noteikts 2022.gada līmenī, tika samazināts vēl par 8%.

Rezultātā 2023.gada budžets tika virzīts un apstiprināts bez izdevumiem un resursiem to segšanai vismaz trim mēnešiem jeb neieplānojot vismaz 8,68 miljonus eiro.

Vienlaikus Finanšu komiteja, kurai ir jāizskata un jāapstiprina budžets pirms tā virzīšanas apstiprināšanai domes sēdē, netiek iesaistīta budžeta projektu caurskatīšanas sēdēs, kad tiek lemts par budžeta iespējām, tādējādi visiem Finanšu komitejas deputātiem varēja nebūt pieejama pilna informācija par institūciju budžetu vajadzībām, norāda VK.

Revīzijā konstatēti arī būtiskus trūkumi budžeta izpildes un kontroles procesā, tostarp budžeta grozījumu sagatavošanā un apstiprināšanā. Piemēram, lai gan FM vairākkārt norādīja, ka jaunus aizņēmumus saņemt nav iespējams, kā arī Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) vairākiem Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansētajiem projektiem šogad apturējusi vismaz trīs miljonus eiro, ne Budžeta vadības grupa, ne Finanšu komiteja, ne dome budžetu attiecīgi nekoriģēja par iepriekš plānotajiem, bet nesaņemtajiem aizņēmumiem 7,77 miljonu eiro apmērā. Rezultātā nav norādīta reālā situācija par finanšu līdzekļu iztrūkumu.

Jau ziņots, ka pēc finanšu pārkāpumu konstatēšanas no amata atstādināts Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs ("Kopā Latvijai").

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu