Kremlis komentē "Wall Street Journal" rakstu par Prigožina nāvi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kara noziedznieka Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.
Kara noziedznieka Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Foto: Viiviien/Shutterstock

Kremlis apsūdzējis "Wall Street Journal" par publikāciju, kas vēstīja, ka algotņu bandas "Vagner" līdera Jevgeņija Prigožina nāve aviokatastrofā tikusi sarīkota pēc Krievijas Drošības padomes sekretāra Nikolaja Patruševa pavēles, vēsta medijs "Reuters".

Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs sacīja, ka ir iepazinies ar šo rakstu. Lai arī teica, ka nekomentēs šo rakstu, viņš piebilda: "Diemžēl pēdējā laikā "Wall Street Journal" ir ļoti iecienījis daiļliteratūru, kas ietver sensacionālus tematus."

Jau vēstīts, ka WSJ šo informāciju ieguvis no anonīmiem Rietumvalstu izlūkdienestu darbiniekiem un bijušā Krievijas izlūkdienesta virsnieka. Publikācijas avoti ziņojuši, ka Patruševs Putinu jau 2022. gada vasarā brīdinājis par Prigožina pieaugošo ietekmi, taču šie brīdinājumi tikuši ignorēti lielā mērā tāpēc, ka "Vagner" sniegums frontē bijis apmierinošs.

Bijušais Krievijas izlūkdienesta virsnieks apgalvo, ka viss mainījies 2022. gada oktobrī, kad Prigožins piezvanījis Putinam un "rupji" sūdzējies par munīcijas trūkumu. Sarunu dzirdējis Patruševs, kurš mudinājis Putinu pēc tam attālināties no Prigožina, kurš Drošības padomes ieskatā jau bija kļuvis bīstams un vairs "necienīja Kremļa autoritāti".

WSJ atzīmē, ka 2022. gada decembrī jau tapa skaidrs, ka "Patruševs ir uzvarējis".

Putins ignorēja Prigožina apgalvojumus par munīcijas trūkumu un arī viņa privātos zvanus.

Galu galā 2023. gada jūnijā Prigožins sarīkoja dumpi. Tajā brīdī Patruševs lietu ņēmis savās rokās un zvanījis Prigožinam un dažādām "Vagner" amatpersonām, lūdzot apturēt apvērsumu.

Bijušais Krievijas virsnieks atzīmē, ka augusta beigās, kad apvērsums jau bija beidzies un Prigožinam bija paredzēts "doties uz Baltkrieviju", Patruševs savam palīgam pavēlējis sākt plānot operāciju ar mērķi "likvidēt Prigožinu".

Rietumvalstu izlūkdienestu avoti atzīmē, ka viņš plānus rādījis arī Putinam, kurš nav iebildis.

23. augustā Prigožins Maskavas lidostā gaidīja, kad tiks pabeigta viņa privātās lidmašīnas tehniskā apskate. Rietumvalstu izlūkdienestu avoti norāda, ka tieši apskates laikā zem gaisa kuģa spārna tika piestiprināts mazs spridzeklis.

Īsi pēc pacelšanās no Maskavas lidmašīna avarēja Tveras apgabalā. Katastrofā gāja bojā visi 10 cilvēki, kas tajā atradās.

Kremlis joprojām noliedz jebkādu iesaisti Prigožina nāvē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu