ANO Drošības padome pieņem rezolūciju par humānās palīdzības nodrošināšanu Gazas joslai (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

ANO Drošības padome (DP) piektdien pieņēma rezolūciju, kas pieprasa visām Izraēlas un grupējuma "Hamās" bruņotā konflikta pusēm atļaut "drošu un netraucētu humānās palīdzības piegādi vajadzīgajā apjomā" Gazas joslai.

Pēc vairāku dienu kavēšanās pieņemtā rezolūcija arī aicina radīt "nosacījumus karadarbības ilgtspējīgai pārtraukšanai", bet neaicina to nekavējoties pārtraukt.

Rezolūcija tika pieņemta ar 13 balsīm par. ASV un Krievija, kurām ir veto tiesības kā Drošības padomes pastāvīgajām dalībvalstīm, balsojumā atturējās.

ASV vēstniece ANO Linda Tomasa-Grīnfīlda nosauca šo rezolūciju par "stipru soli uz priekšu" un sacīja, ka Drošības padome "devusi cerības staru ciešanu jūrā".

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs pēc šī balsojuma sacīja, ka Izraēlas ofensīva ir "īstā problēma" palīdzības piegādēm Gazas joslai, un atkārtoja savu aicinājumu uz tūlītēju humānu pamieru.

Palestīniešu kaujinieku grupējums "Hamās" paziņoja, ka šī rezolūcija ir "nepietiekama" un "nereaģē uz katastrofālo situāciju, kuru radījusi cionistu (Izraēlas) kara mašīna".

Palestīniešu pašpārvaldes vēstnieks ANO Rijads Mansurs sacīja, ka humānās palīdzības izmantošanai "par kara metodi tagad jābeidzas". "Ir vajadzīgs apturēt slepkavu, lai glābtu pacientu," sacīja vēstnieks, nosaucot šo rezolūciju par "soli pareizajā virzienā".

Diplomātiskā kaulēšanās ANO mītnē Ņujorkā, kuras dēļ balsojums par rezolūciju šonedēļ vairākkārt tika atlikts, notika apstākļos, kad Gazas joslā pasliktinās humānā situācija un pieaug nogalināto palestīniešu skaits.

Krievijas vēstnieks ANO Vasilijs Ņebenzja nosodīja ASV par "ļoti vāja aicinājuma uz karadarbības pārtraukšanu bloķēšanu". "Ja šo dokumentu neatbalstītu vairākas arābu valstis, tad mēs, protams, tam uzliktu veto," sacīja Krievijas vēstnieks.

Rezolūcijas pieņemšanu ierosināja Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), bet tās teksts tika labots vairākās svarīgās jomās, lai nodrošinātu kompromisu.

AAE vēstniece ANO Lana Zaki Nuseibe sacīja, ka šī rezolūcija "reaģē ar rīcību uz smago humāno situāciju". "Mēs zinām, ka tas nav perfekts teksts (..) Mēs nemitēsimies aicināt uz humānu pamieru," sacīja vēstniece.

Rezolūcija pieprasa, lai visi "ceļi uz un caur visu Gazas joslu, robežšķērsošanas punktus ieskaitot", būtu atvērti humānajai palīdzībai.

Tā arī pieprasa iecelt ANO humāno koordinatoru, kas pārraudzītu un pārbaudītu trešo valstu palīdzību Gazas joslai.

Rezolūcijas agrākā variantā bija teikts, ka mehānisms palīdzības piegādes paātrināšanai būtu "tikai" ANO kontrolē. Pieņemtajā rezolūcijā teikts, ka palīdzības piegāde tiks pārvaldīta, konsultējoties ar "visām iesaistītajām pusēm", kas nozīmē, ka Izraēla turpinās palīdzības piegāžu operacionālu pārraudzību.

ANO Drošības padomes rezolūcijas ir juridiski saistošas, bet daudzas no tām ir ignorētas, tostarp no Izraēlas puses.

Izraēla pēc šīs rezolūcijas pieņemšanas paziņoja, ka tā turpinās inspicēt visu palīdzību Gazas joslai "drošības apsvērumu dēļ". Izraēlas vēstnieks ANO Gilads Erdans sacīja, ka "ANO nevar būt uzticama ienākošās palīdzības novērošanai", un pateicās ASV par "noteikto sarkano līniju saglabāšanu".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu