SOK prezidents Bahs atkal aizstāv agresorvalstu sportistu startēšanu Parīzes Olimpiādē (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Starptautiskās Olimpiskas komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs atkārtoti aizstāvējis Krievijas un Baltkrievijas sportistu uzņemšanu 2024. gada olimpiskajās spēlēs, intervijā laikrakstam "Welt am Sonntag" norādot, ka viņš neizprot, kā šis komitejas lēmums varētu ietekmēt kara gaitu Krievijas labā. 

Bahs tālāk norādīja, ka abu agresorvalstu dalībnieki sacentīsies bez karoga, bez valsts identifikācijas un bez himnas, kā arī tiem nebūs atļauts piederēt pie militārajām vai drošības iestādēm.

Tāpat Bahs nav sapratis, kāpēc Ukraina varētu boikotēt spēles. "Kāpēc gan Ukrainai vajadzētu sodīt savus sportistus par Krievijas armijas iebrukumu Ukrainā un atņemt viņiem sapni par olimpiskajām spēlēm?", jautāja Bahs.

Tāpat Bahs atgādināja, ka SOK Ukrainas sportistus kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā sākuma esot atbalstījusi ar "vēl nebijušu solidaritāti".

Iespējamā 2026. gada olimpisko sacensību bobslejā, kamaniņu sportā un skeletonā pārcelšana no Itālijas uz Vāciju ir izslēgta, ja Krievijas dalībniekiem netiks atļauts iebraukt šajā valstī.

Bahs jau iepriekš aizstāvēja Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalību, norādot, ka "individuāli atlēti nevar tikt sodīti par viņu pārstāvētās valsts rīcību".

"Tas ir tikai viens no 28 kariem un konfliktiem, kas pašlaik notiek pasaulē, un visi citi sportisti sacenšas mierā," viņš turpināja.

Tomass Bahs ir Starptuatiskās Olimpiskās komitejas vadītājs kopš 2013. gada. Pēc sākotnējā astoņu gadu termiņa viņš tika ievēlēts uz turpmākajiem četriem gadiem saskaņā ar SOK statūtiem, tādēļ faktiski šis amats viņam būtu jāatbrīvo 2025. gadā.

Jau iepriekš ziņots, ka SOK 8. decembrī atļāva Krievijas un Baltkrievijas sportistiem nākamā gada Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīties kā neitrāliem atlētiem.

SOK priekšnosacījumi šādiem sportistiem ir tādi paši kā martā publicētajām rekomendācijām starptautiskajām sporta veidu federācijām un sacensību rīkotājiem. Tajās teikts, ka sportisti sacensībās var piedalīties tikai kā individuāli pārstāvji, nevis kā komandu dalībnieki.

Sportisti un apkalpojošais personāls, kas aktīvi atbalsta Krievijas karadarbību Ukrainā, nedrīkst piedalīties sacensībās. Tāpat startēt nedrīkst sportisti un sacensībās piedalīties apkalpojošā personāla pārstāvji, kuri ir Krievijas vai Baltkrievijas spēka struktūru darbinieki.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu