:format(webp)/nginx/o/2023/12/26/15799911t1h1a77.jpg)
Ko mēs ēdām Ziemassvētku vakarā? Ak, visu, cik lien, un laimē stenēdami! Un tomēr, un tomēr – nekas, pilnīgi nekas nelīdzinās otrās dienas rasolam/rosolam. (Literāri pareizā versija daudziem nešķiet gana garšīga, vajadzētu beidzot samierināties, ka viņi ir divi: rasols un rosols.) Nekas nav labāks par sajūtu, kad tu, cilvēks, laimīgās nojausmās un cerībās 25. decembra rītā atver ledusskapi – un ir! Vēl ir rasols/rosols brokastīm! Ar visīstāko, vislabāko garšu.
Lai nu kā tur ar tiem pīrāgiem nabagiem, zirņiem un citiem obligātajiem 12 ēdieniem, sociālo tīklu lietotāju fotogrāfijas liecina, ka arī rasols/rosols nepazūd no latviešu Ziemassvētku galdiem. Galu galā, ja tā labi pacenšas, viens rasols/rosols ir modernā latvieša 12 ēdienu versija: dažā bagātīgākā gastronomijas meistardarbā var atrast arī vairāk nekā 12 sastāvdaļas!
Par "rasols" vai "rosols" gastronomiski lingvistiskajiem kariem šoreiz ne vārda – ir taču Ziemassvētku laiks. Vispār, tautā runā, ka slavenā un sen gaidītā Kolātes un Kursītes rasola/rosola grāmata Jaunajā gadā tiešām nonāks uz mūsu galdiem, un vēl runā, ka tās nosaukums būs tāds, kas izbeigs visus rasola/rosola karus uz visiem laikiem: "R*sols". Diezgan labs risinājums!
Rasols/rosols ir tradīcija. Un tradīcijas ir jākopj kārtīgi. Katrā ziņā - rasola/rosola nekad nevar būt par daudz! Kamēr ir, tikmēr jāēd – kaut līdz svētsvinīgām ciešanām!
It's r*sols o'clock!
— galda_lampa🌻 (@galda_lampa) December 23, 2023
Visiem priecīgas pārēšanās brīvdienas 🫶 pic.twitter.com/wLn0W3uUqc
Labi vismaz, ka meitas mājās īstas tradīcijas ir cieņā! 😃 pic.twitter.com/WdyiFgtRpD
— Evija Krastiņa (@evka30) December 25, 2023
Rasols/rosols ir mūsu dzīvesziņa, un tas ir kaut kas, ko latvietis arī svešumā neaizmirst un tur godā un galdā.
Mana franču ģimene ēd rosolu un prasa papildporcijas. 2021.g.Lieldienās visi viebās.
— Baibas mazdārziņš (@mazdarzinu) December 24, 2023
Ja tas nav Ziemassvētku brīnums, tad es nezinu, kas ir pic.twitter.com/eneIjlnp1d
Tas ir tik drausmīgi, kā svešās zemēs mēs aizmirstam savu kultūru. Tikko gandrīz uzliku uz galda rasolu BEZ dillītes garnējuma! Nu drausmas, nu… pic.twitter.com/7HCU5LDPpD
— Austra Javalde Darzina (@Austra) December 24, 2023
Vēl neizskaidrots, bet visiem zināms dabas (vai uzturzinātnes? Bet varbūt fizikas?) likums. Lai cik daudz rasola/rosola cilvēks apēd Ziemassvētku vakarā, pirmo Ziemassvētku rītā viņš nenormālā izsalkumā pirmajai metas virsū vēl neiztukšotajai vašbļodai ar rasolu/rosolu. Protams, arī otrās dienas speķa pīrādziņi un viegli apkaltušas biezpiena plātsmaizes ir īsts gardums, bet tas viss pēc tam, pēc tam.
Labrīt svētkos :)
— Inese Ejugbo 🇱🇻❤️🇺🇦 (@IneseEjugbo) December 25, 2023
Un kādas jums ir brokastis? pic.twitter.com/OcWSqa7Qr4
Šorīt tradicionālais Ziemassvētku rīta ēdiens - neapēstais rosols ar neapēstajiem pīrādziņiem.
— Dāvis Viļums (@DavisVilums) December 25, 2023
Skaidrs, kur rasola/rosola pozīcija, tur arī opozīcija.
Cilvēki mīļie- vai tiešām rosols ir svētku galda ideju virsotne?
— Māris B. (@Mris76965915) December 24, 2023
Visi par to runā it kā nebūtu citu ēdienu
Māri B., nu ko lai saka. Rasols/rosols droši vien nav latviešu pavārmākslas ideju virsotne. Nekāds "mišelins" te nebūs. Un skaidrs, ka ir arī citi ēdieni. Un tiem jābūt uz galda kā āmen baznīcā. Bet rasols/rosols...
Rasols/rosols nomierina. Un tas nav maz šajos nemierīgajos laikos, ho ho ho!
Ar šo dievu ēdiena šķīvi sūtu jums sveicienus Ziemassvētkos!
— Anastasija Tetarenko-Supe (@te_anastasija) December 25, 2023
Novēlu tviterim nākamgad pieņemt salātu dažādību un tos vienkārši ēst, nestrīdoties par "o", "a" un citād sastāvdaļām!
Ho-Ho-Ho!
🌲🌲🌲🌲🌲🌲 pic.twitter.com/qOqWvlvzS3