VIDEO "Manās rokās nomira policists." Austrālietis Skots par Hersonas dzelzceļa stacijas apšaudi

Foto: AboveTheLens/Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Krievijas armija Otrajos Ziemassvētkos veica triecienu dzelzceļa stacijai Hersonā. Apšaudes laikā stacijā stāvējis evakuācijas vilciens. Viens cilvēks gāja bojā. "Apollo.lv" izdevās sazināties ar Austrālijas iedzīvotāju Skotu Vebsteru, kurš ir brīvprātīgais Ukrainā. Viņš intervijā atklāja, ka šis cilvēks nomiris viņa rokās.

Palīdz bērniem, kas bēg no kara šausmām

Skots Vebsters Ukrainā kā brīvprātīgais uzturas kopš šī gada novembra. Šī gan ir viņa otrā reize – pagājušogad Skots valstī pavadīja sešus mēnešus.

Savas darbības laikā Skots vairākkārt ir devies uz frontes pirmajām līnijām, kur karavīriem sniedzis medicīnisko aprūpi, piegādājis cita veida atbalstu un palīdzējis evakuēt civiliedzīvotājus. Ukrainā viņš liek lietā prasmes, ko ieguvis, vairākus gadus strādājot neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestos Austrālijā un Jaunzēlandē.

Lielākoties Skots palīdz bāreņiem, kas kara laikā zaudējuši vecākus, un bērniem, kas bēg no kara šausmām. Viņš kopā ar citiem brīvprātīgajiem un ukraiņu draugiem rīko ballītes bērniem, cenšoties palīdzēt viņiem uz kaut īsu brīdi aizmirst par karu.

Foto: Uzbrukums Hersonas dzelzceļa stacijai

Centās glābt policista dzīvību

Austrālijas iedzīvotājs un brīvprātīgais Ukrainā Skots atradās Hersonas dzelzceļa stacijā brīdī, kad to skāra okupantu armijas apšaude. Tur bija pulcējušies iedzīvotāji, lai kāptu evakuācijas vilcienā uz Kijivu.

Par notikušo Skots stāsta: "Manās rokās nomira policists. Mums ļoti paveicās, ka netika nogalināti vai ievainoti vairāk cilvēku. Tā bija apzināta vēršanās pret civiliedzīvotājiem. Viņi zināja vilcienu grafiku un trāpīja mums brīdī, kad stacija bija pilna. Tas bija sistemātiski un apzināti."

Viņš stāsta, ka Krievijas bombardēšana Ukrainā atšķiras no tā, ar ko viņš ir saskāries iepriekš.

"Parasti var kaut ko dzirdēt, bet šeit tās šķiet ļoti klusas. Es nezinu, vai tas ir tāpēc, ka ēkām ir laba skaņas izolācija, bet uzbrukums tiešām var nobiedēt pēkšņi vai, vēl ļaunāk, tas ir nodarījis postījumus, pirms spējat attapties," saka Skots.

Vīrietis saka, ka aptuveni 150 pasažieri izgāja cauri militārajam kontrolpunktam pirms iekāpšanas vilcienā. "Mēs gaidījām galvenajā telpā, kad tieši ārpusē ietriecās pirmais lādiņš. Pār mums nobira stikli un drazas. Pēc īsa brīsniņa atskanēja vēl viens sprādziens, un mēs visi patvērāmies mazākā telpā.

Pēc ceturtā vai piektā sprādziena sapratām, ka tas nav nejaušs, bet gan apzināti mērķēts uzbrukums."

Masīvs sprādziens

Pēc vairākiem sprādzieniem visus cilvēkus novirzīja lejup pa kāpnēm uz divām mazākām telpām. Skots turpina: "Tad notika masīvs sprādziens un kāds kliedza pēc mediķa. Vietējais ātrās palīdzības mediķis uzskrēja pa kāpnēm un palīdzēja cietušajam. Viņam bija uzkritušas durvis un ēkas gruveši.

Es uzreiz redzēju, cik ļoti viņš ir savainots. Sadragātā kāja būtu jāamputē zem ceļgala. Kreisā roka pilnībā iznīcināta. Mēs likām viņam žņaugus, cenšoties apturēt asiņošanu."

Viņš stāsta, ka apkārtējie ilgi palīdzējuši cietušajam līdz pat brīdim, kad apšaude rimusies. "Es lūdzos, lai citi policisti viņu nogādā ātrās palīdzības automašīnā un aizved uz slimnīcu. Pēc stundas pusotras jaunais policists manās rokās nomira," saka Skots.

Vīrietis saka, ka stacijā atradās militāristi, no kuriem seši bija policisti.

Ievainots uzbrukumā

Viņš stāsta, ka uzbrukumā viņam salauztas ribas. "Esmu redzējis diezgan šausmīgas lietas, esmu palīdzējis pārsiet apdegumus un sniedzis cita veida pirmo palīdzību, bet šī bija pirmā reize, kad artilērijas apšaudes laikā jāapkopj šāviņu sprādzienu radītas brūces," viņš saka.

Pēc apšaudes visus cilvēkus ar autobusu evakuēja uz Mikolajivu. Skotam bija nepieciešams rentgens un datortomogrāfija, jo uzbrukumā viņš guva ne tikai ribu lūzumu, bet arī smadzeņu satricinājumu.

"Arī dzirde man tagad nav laba. Nevaru aizmigt lauzto ribu dēļ. Elpojot pamatīgi sāp," viņš saka.

Vēlējās iepriecināt bērnus

Skots ir apņēmības pilns Hersonā sarīkot bērniem ballīti. "Bet viena no manām somām uzbrukumā tika iznīcināta. Tajā bija maks un nauda. Paņēmu līdzi daudz skaidras naudas, jo nezināju, vai bankomāts vai bankas strādās.

Tur bija liela naudas summa. Man tagad ir jādomā, ko darīt tālāk."

Skots aicina ziedot Ukrainai un finansiāli atbalstīt.

Ukrainas paziņojums par notikušo

Zelenskis atzīmēja, ka notikuma vietā atradās vairāki civiliedzīvotāji un strādā visi ārkārtas dienesti. 

Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko apstiprinājis, ka aptuveni 140 civiliedzīvotāju pirms apšaudes stacijā gaidījuši, kad aties vilciens. Uzbrukumā nogalināts viens policists.

Klimenko norādīja, ka uzbrukumā ievainoti vēl četri cilvēki.  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu