Liene Pušpura: “Es dzīvoju ar mežu sirdī!”

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Meži ir Latvijas tautas bagātība, taču bez apzinīgiem un mežu mīlošiem mežsaimniekiem tos nebūtu iespējams uzturēt ilgtspējīgus un sakoptus. Latvijas Meža īpašnieku biedrības rīkotā konkursa “Sakoptākais mežs 2023” laureāte Liene Pušpura dalījusies pieredzē, kā viņa saimnieko savā īpašumā, neslēpjot smago darbu un mīlestību, kas ieguldīta, lai to sakoptu.

Mīlestība pret mežu Lienei ir jau sen, un tādēļ viņa pirms pieciem gadiem papildus dzimtas īpašumiem iegādājās arī 8 hektārus lielo īpašumu “Sildibenes”, kurā jūtams miers, harmonija un labi padarīta darba sajūta:

“Es noteikti varu teikt, ka esmu cilvēks ar mežu sirdī. Mani motivē padarītā darba augļi, iegūtais rezultāts, jo tas ir tieši tāds, kādu to vienmēr esmu vēlējusies. Turklāt es ar prieku dalos savā pieredzē ar citiem.”

Mežsaimniece kopā ar ģimeni ik dienu dodas īpašumā – kopj un pļauj to, jo dzīvo ar uzskatu, ka mežs ir jāapsaimnieko regulāri un ļoti rūpīgi, jo tikai tādā veidā var iegūt vēlamo rezultātu. “Mežs ir jāapsaimnieko, lai iegūtu koksni, lai tas būtu ilgtspējīgs. Mēs to visu laiku esam kopuši no A līdz Z. Ir svarīgi atcerēties, ka visur nav nepieciešama tikai dabas aizsardzība, vajag saimniekot tā, lai mežs būtu vērtīgs, lai tajā būtu vērtīgas mežaudzes, kas sniedz koksni, no kā vēlāk var iegūt pārstrādājamus materiālus.

Mežsaimniecība man ir gan hobijs, gan dzīvesveids. Tā piepilda mani gan personīgi, gan profesionāli,” stāsta Liene.

Sakoptu mežu var iegūt, tikai strādājot

Ir dzirdētas dažādas definīcijas un viedokļi par to, kas ir sakopts mežs. Kādam tie ir salasīti gruži, citam izkoptas dabas takas, vēl kādam zaru savākšana un sadedzināšana pēc ciršanas. Liene uzskata, ka sakoptam mežam nav konkrētas definīcijas, svarīgākais ir tajā ieguldītais darbs: “Es domāju, ka mums katram sakopts mežs ir kaut kas cits.

Manuprāt, sakoptam mežam nav definīcijas, atslēgas vārds ir darbs – saimnieka ieguldītais darbs, laiks un līdzekļi. Turklāt tas ir darbs, kas ieguldīts pēc vislabākās sirdsapziņas.”

Tieši savā īpašumā ieguldītā darba dēļ Liene lepojas ar katru sava īpašuma stūrīti, jo uz katra soļa tas ir izkopts un apmīļots.

Dalība konkursā “Sakoptākais mežs”

Meža nozares balva “Zelta čiekurs” ir ikgadējā augstākā atzinība meža nozarē par nozīmīgiem sasniegumiem un ieguldījumu nozares labā. Konkursa “Sakoptākais mežs” ietvaros laureāts iegūst nomināciju “Par ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu”. Liene neslēpj, ka ir pagodināta saņemt šo balvu:

“Biju ļoti priecīga, saņemot balvu. Tas laikam jau ilgu laiku ir bijis mans sapnis, un es ticu, ka tāds sapnis ir teju katram mežsaimniekam. Tas bija ļoti emocionāls brīdis!”

Mūsdienās nākas saskarties ar dažādiem viedokļiem par to, kā mežu būtu pareizi apsaimniekot. Liene uzskata, ka cilvēkiem ir svarīgi vairāk iedziļināties meža apsaimniekošanā, jo ir ļoti daudz maldīgu uzskatu par koku ciršanu un vispārīgu mežu apsaimniekošanu. Ir nepieciešams cilvēkiem rādīt labo praksi un piemērus, un konkurss “Sakoptākais mežs” tam ir kā lieliska platforma.

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu