Staķis: KNAB nevērtēja Satiksmes departamenta darbības saimnieciskumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bijušais Rīgas mērs Mārtiņš Staķis
Bijušais Rīgas mērs Mārtiņš Staķis Foto: Ieva Leiniša / LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), nolemjot nesākt kriminālprocesu par Rīgas domes Ārtelpas un mobilitātes departamenta jeb kādreizējā Satiksmes departamenta darbu, vērtēja tikai iespējamu noziedzīgu nodarījumu esamību vai neesamību, taču nevērtēja darbības saimnieciskumu, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja bijušais Rīgas domes priekšsēdētājs, pašreizējais opozīcijas deputāts Mārtiņš Staķis (PP).

Līdz ar to jautājums par to, vai departaments ir rīkojies saimnieciski, joprojām nav atbildēts, uzskata deputāts, piebilstot, ka arī veiktais audita ziņojums bija par 2023.gadu, nevis par agrākiem gadiem, uz kuros veiktām, iespējams, nesaimnieciskām darbībām bija norādījusi iepriekšējā domes vadība.

"Manuprāt, ir diezgan nihilistiski pateikt, ka viss ir kārtībā un turpinām darīt, kā esam darījuši līdz šim - grūžam tikai vēl vairāk tonnu [asfalta], vēl vairāk miljonu [eiro]. Tad mums nav jābrīnās, kāpēc iedzīvotāji atsvešinās no valsts vai pašvaldības pārvaldes," uzskata Staķis.

Uz Ķirša pārmetumiem, ka "Progresīvajiem" tagad būtu jāuzņemas atbildība par nobremzētajiem satiksmes infrastruktūras projektiem un galvaspilsētas domes struktūrvienību reputācijas graušanu, Staķis atbildēja, ka drīzāk reputāciju grauj pašreizējās vadības attieksme - turpināt darbību un neko tajā nemainīt, neraugoties uz to, ka tikušas konstatētas dažādas nepilnības uzskaites sistēmā.

Pēc Staķa domām, slēdzot jaunu līgumu par galvaspilsētas ielu uzturēšanu, opozīcijai būs kā sargsunim strikti jāseko līdzi un jāraugās, lai vienošanās dokumentā būtu skaidri atrunāti visi jautājumi, kas vecajā līgumā netika risināti, tajā skaitā attiecībā uz uzskaites un kontroles sistēmu.

Kā ziņots, Rīgas pašvaldības izpilddirektors Jānis Lange trešdien preses konferencē paziņoja, ka nepārsūdzēs KNAB lēmumu atteikt sākt kriminālprocesu par Ārtelpas un mobilitātes departamenta jeb kādreizējā Satiksmes departamenta darbu.

Vēlāk Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis (JV) pauda, ka partijai "Progresīvie" būtu jāuzņemas politiskā atbildība gan par Ārtelpas un mobilitātes departamenta, gan pašvaldības reputācijas graušanu. Viņš uzsvēra, ka "Progresīvie" turpināja apgalvot par nelikumībām un pašvaldībai nodarītajiem zaudējumiem Satiksmes departamentā, lai gan visās pārbaudēs pārkāpumi netika konstatēti.

Arī KNAB nolēmis nesākt kriminālprocesu.

Sākoties preses konferencei, "Progresīvie" izplatīja paziņojumu, ka viņu ieskatā KNAB lēmums ir jāpārsūdz.

"Progresīvie" paliekot pie uzskata, ka pārkāpumos, kuros iesaistītas vadošas amatpersonas, jābūt simtprocentīgai skaidrībai par notikušo un atbildīgo amatpersonu darbībām jābūt izvērtētām.

"Vairākas notikušās izmeklēšanas ir atzinušas dažādus pārkāpumus un "procesuālas nepilnības", tomēr atbildības izvērtēšana diemžēl ir izpalikusi," uzskata "Progresīvo" frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu