VIDEO Vācijā nikni zemkopji neļauj vicekancleram Hābekam nokāpt no prāmja

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video/East West Group/"X"

Zemkopji, kurus saniknojusi Vācijas valdības iecere samazināt subsīdijas, ceturtdien lieguši vicekancleram Robertam Hābekam nokāpt no prāmja.

Zemnieki prāmi bloķēja Šlitzīles ostā Šlēsvigas-Holšteinas federālajā zemē, un Hābekam, kurš pārstāv zaļos un ieņem arī ekonomikas ministra amatu, nācās atgriezties Hoges salā, kur viņš acīmredzami aizvadījis Ziemassvētku brīvdienas.

Hābeka pārstāvis aģentūrai DPA apgalvojis, ka politiķis esot bijis gatavs runāt ar protestētājiem, taču "drošības situācija diemžēl liegusi vest dialogu ar visiem zemkopjiem, bet ministra Hābeka piedāvājums aprunāties ar atsevišķiem zemkopjiem diemžēl netika pieņemts".

Lauksaimnieku protesti ceturtdien notika arī vairākās Bavārijas pilsētās Vācijas dienvidaustrumos

Pēc iepriekšēja brīdinājuma 100 traktoru kolonna devās uz Untergrīzbahu, bet pēc tam spontāni sāka ceļu uz Pasavu. Policija paziņoja, ka pulcēšanās ir izklīdināta un incidenti nav fiksēti. Bez incidentiem ap 50 dalībnieku 32 traktoros piedalījās demonstrācijā Bādbirnbahā.

Tikmēr visplašākā demonstrācija ceturtdienas vakarā notika Štraubingā pie Čehijas robežas, kur pulcējās ap 3000 cilvēku ar 1500 traktoriem. Policijā apliecināja, ka protesta akcija bijusi miermīlīga, tomēr ir traucēta satiksme un bijis troksnis.

Protesti notikuši, neskatoties uz to, ka koalīcijas valdība izlēmusi atteikties no sākotnējās ieceres uzreiz atcelt degvielas subsīdijas zemkopjiem, bet gan tās samazināt pakāpeniski pāris nākamo gadu laikā.

Kanclers Olafs Šolcs, kurš pārstāv sociāldemokrātus (SPD), Hābeks un liberālās Brīvo demokrātu partijas (FDP) pārstāvis finanšu ministrs Kristiāns Lindners vienojušies atteikties arī no plānotās spēkratu nodokļa atvieglojumu atcelšanas zemkopjiem.

Subsīdiju apcirpšana bija to pasākumu vidū, par kuriem koalīcija vienojās nolūkā aizlāpīt to iztrūkumu budžetā, ko pagājušā gada nogalē radīja Konstitucionālās tiesas spriedums.

Taču sākotnējais plāns izsauca plašus zemkopju protestus un tika pretrunīgi uztverts arī pašā valdošajā koalīcijā, ko veido SPD, zaļie un FDP.

Neskatoties uz izmaiņām valdības iecerēs, Vācijas Zemnieku savienība (DBV) aicinājusi uz protestu nedēļu, sākot no pirmdienas, bet galvenā demonstrācija paredzēta Berlīnē 15.janvārī. DBV priekšsēdētājs Joahims Rukvīds paziņojis, ka valdībai ir pilnībā jāatsakās no subsīdiju samazināšanas iecerēm.

Saskaņā ar pašreizējo valdības ieceri 2024.gadā paredzēts degvielas subsīdijas zemkopjiem samazināt par 40%, 2025.gadā vēl par 30%, bet no 2026.gada atcelt tās vispār.

Par šo izdevumu samazināšanu Šolcs, Hābeks un Lindners vienojās decembra vidū pēc ilgām uz smagām sarunām.

Kā ziņots, Vācijas Konstitucionālā tiesa 15.novembrī atzina, ka Covid-19 pandēmijas apkarošanai atvēlēto 60 miljardu eiro novirzīšana klimata pārmaiņu ierobežošanai bijusi antikonstitucionāla.

Šis spriedums radījis budžetā aptuveni 30 miljardus eiro lielu iztrūkumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu