VIDEO Raidījums skaidro, kas veicina zīdaiņu pēkšņās nāves sindromu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Zīdainis. Ilustratīvs attēls
Zīdainis. Ilustratīvs attēls Foto: PHEANGPHOR studio/Shutterstock

Valsts policijas ekspertīzes rezultāti uzrādījuši, ka pērn novembrī pazudušās Annas Jansones 2023. gadā dzimusī meita Luīze Evertovska mirusi no pēkšņās nāves sindroma. Šādas nāves iestāšanās ir saistīta ar elpošanu, ko ietekmē apstākļi, kādos bērns dzīvo, vēsta raidījums "TV3 Ziņas". 

Pēkšņās nāves sindroms ir mazuļa nāve miegā, kurai netiek atrasts nekāds ārēji redzams iemesls. Visos zīdaiņu nāves gadījumos novērots, ka bērna organismā trūkst skābekļa. 

Statistika liecina, ka lielākoties šādi gadījumi novēroti vecumā līdz gadam, bet visriskantākais vecums ir četri mēneši. Gadījumi, kad vecāki pamana nāves iestāšanos, ir reti. 

Lai gan iemeslu šādai nāvei ir daudz, visbūtiskāk to ietekmē apstākļi, kādos bērns uzturas. Bērnu slimnīcas Anestezioloģijas un intensīvās terapijas klīnikas vadītāja Anna Bārzdiņa atzīmē, ka to ietekmē smēķēšana, nepareizs dzīvesveids grūtniecības laikā.

Tikpat nelabvēlīga ir bērna turēšana piesmēķētā vidē un guldīšana uz pārāk mīkstas virsmas, piemēram, pūku matrača. Tāpat vecākiem nevajadzētu gulēt vienā gultā ar mazuli, jo tas apgrūtina elpošanu. 

Arī var gadīties, ka mazulim ir ģenētiskas sirds problēmas. Statistikas dati liecina, ka Latvijā ik gadu šādā nāvē mirst septiņi mazuļi.

Vairāk skaties sižetā!

Video: "TV3 Ziņas" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu