Šobrīd Pļaviņās uz applūšanas robežas ir viena privātmāja

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vižņi Daugavā pie Jēkabpils pēc plūdiem, kad 14. janvārī Daugavā ūdens līmenis sasniedza 8,92 metrus.
Vižņi Daugavā pie Jēkabpils pēc plūdiem, kad 14. janvārī Daugavā ūdens līmenis sasniedza 8,92 metrus. Foto: Ivars Soikāns /LETA

Patlaban Pļaviņās uz applūšanas robežas ir viena privātmāja, apliecināja Aizkraukles novada civilās aizsardzības speciālists Jurijs Maškovs.

Viņš norāda, ka plūdu iespējamība būs atkarīga no laika apstākļiem. Pieņemoties spēkā salam, kā rezultātā veidosies lieli ledus sablīvējumi, plūdu draudi palielināsies, pieļauj Maškovs. Iedzīvotājiem plūdu apdraudētajās vietās ir jābūt gataviem evakuēties.

Plūdu draudus palielina gaidāmais sals, kura ietekmē palielināsies ledus biezums. Iestājoties atkusnim un ledum kūstot, Daugavā var veidoties ledus sastrēgums, kā rezultātā var applūst Daugavas un Aiviekstes upei tuvākās teritorijas.

Maškovs norāda, ka Pļaviņu apvienības pārvaldei būs jānodrošina nepieciešamie civilās aizsardzības pasākumi apvienības teritorijā iespējamo plūdu seku novēršanai un jāorganizē pašvaldības iestāžu un struktūrvienību rīcības plānu aktualizācija pirms plūdu, plūdu un plūdu seku likvidēšanas gadījumā, lai nodrošinātu inventāra un materiālo vērtību saglabāšanu.

Plūdu apdraudētās iestādes ir Pļaviņu Mūzikas skola, Sociālais aprūpes centrs "Pļaviņas", sākumskolas vecuma bērnu rotaļu un attīstības centrs "Pepija", Jauniešu iniciatīvu centrs "Ideja", Pļaviņu vidusskola, Pļaviņu Kultūras centrs, Aizkraukles novada Sociālā dienesta Pļaviņu struktūrvienība un SIA "Pļaviņu Komunālie pakalpojumi".

Aizkraukles novada pašvaldības policija šodien plūdu apdraudētajās teritorijās jau brīdina iedzīvotājus par plūdu apdraudējumu, nepieciešamību evakuēt mājdzīvniekus, pārvietot drošā vietā sadzīves mantas, veikt asenizāciju un pašiem evakuēties plūdu gadījumā, skaidro novada civilās aizsardzības speciālists.

Kā vēstīts, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) informē, ka Pļaviņu ūdenskrātuvē notiek ļoti spēcīga vižņu blīvēšanās, kas rada krasas ūdenslīmeņa izmaiņas par vairākiem metriem dažu stundu laikā. Daugavā garā posmā joprojām notiek intensīva vižņu veidošanās un iešana, tie turpinās blīvēties Pļaviņu ūdenskrātuvē un augšpus tai. Paaugstinoties ūdenslīmenim, applūdīs plašākas teritorijas.

Brīdinājums ir spēkā līdz 8.janvārim plkst.11.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu