Ledus veidošanās upēs izraisa krasas ūdenslīmeņa svārstības

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cieceres upe pie Saldus.
Cieceres upe pie Saldus. Foto: Līga Gredzena/LETA

Centrālās un austrumu daļas upēs ledus veidošanās izraisa krasas ūdenslīmeņa svārstības, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Aizvadītajā diennaktī Daugavā posmā no Suražas līdz Verhņedvinskai un posmā no Piedrujas līdz Jersikai ūdenslīmenis pazeminājās, bet pie Jēkabpils un Zeļķiem ūdenslīmenis paaugstinājās attiecīgi par 23 un 191 centimetriem. Pļaviņās ūdenslīmenis pazeminājās par 89 centimetriem.

Vienlaikus Pļaviņu ūdenskrātuvē notiek ļoti spēcīga vižņu blīvēšanās.

Daugavas baseina upēs Indricā, Dubnā, Rēzeknē, Aiviekstē, Lielajā Juglā ūdenslīmenis paaugstinājās par 5 līdz 35 centimetriem, bet Ošā, Ogrē un Mazā Juglā ūdenslīmenis pazeminājās.

Gaujā upes augštecē pie Velēnas un Valmieras LVĢMC novērojis svārstības, bet posmā Sigulda - Carnikava ūdenslīmenis pazeminājās. Arī Salacā pie Mazsalacas, Rūjā un Sedā ūdenslīmenis pazeminājās.

Lielupē ūdens līmenis Mežotnē un Staļģenē pazeminājās, bet pārējos posmos svārstījās. Kurzemes upēs ūdenslīmenis lielākoties pazeminājās par 11 līdz 16 centimetriem.

LVĢMC gan atgādina, ka spēkā ir dzeltenās un oranžās pakāpes brīdinājumi par ūdenslīmeni.

Tāpat LVĢMC brīdina, ka turpinoties sala periodam upēs intensīvi veidojas ledus. Ledus un vižņu sablīvējumi izveidojušies vairākās centrālās, austrumu un rietumu daļas upēs.

Paredzams, ka šajās brīvdienās, turpinoties salam, arvien garāki upju posmi pārklāsies ar ledus segu, tomēr daļā centrālās un austrumdaļas upju turpināsies vižņu sablīvējumu veidošanās, kas var izraisīt strauju ūdens līmeņa paaugstināšanos un teritoriju applūšanu.

Tuvākajās dienās turpināsies intensīva vižņu iešana Daugavā, tostarp turpināsies intensīva ledus un vižņu blīvēšanās Pļaviņu ūdenskrātuvē. Ledus un vižņu blīvēšanās gaidāma arī Salacas lejtecē, Lielupē, Gaujas lejtecē, Ogres lejteces posmā un citās austrumu daļas upēs.

Savukārt nākamajā nedēļā Latvijā kļūs siltāks - iestāsies atkusnis, gaidāms slapjš sniegs un lietus. Kusīs sniegs un ledus, paaugstināsies ūdenslīmenis. Rietumdaļas upēs ūdenslīmeņa paaugstināšanās var veicināt piesalu atraušanu no krastiem un ledus iešanu, centrālās un austrumu daļas upēs apstāsies ledus veidošanās.

LVĢMC brīdina, ka jaunais ledus ir plāns un uz tā atrasties ir bīstami.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu