Ķīna paziņo, ka aizturējusi ārvalstu konsultantu par spiegošanu Lielbritānijas slepenā izlūkdienesta labā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Anelo/Shutterstock

Ķīnā ārvalstu konsultāciju kompānijas vadītājs ir pieķerts spiegošanā Lielbritānijas slepenā izlūkdienesta MI6 labā, pirmdien paziņoja Ķīnas izlūkošanas dienests.

Ķīnas Valsts drošības ministrija platformā "WeChat" informēja, ka MI6 izmantoja ārvalstnieku, kas tiek identificēts pēc uzvārda Huans, "izlūkošanas sadarbības attiecību izveidošanai".

Huans, kurš vadīja ārvalstu konsultāciju kompāniju, MI6 rīkojumā vairākas reizes esot iebraucis Ķīnā, lai slepus vāktu izlūkošanas datus un meklētu citas personas, pie kurām varētu vērsties britu slepenais izlūkdienests, paziņoja Ķīnas Valsts drošības ministrija.

Tās rīcībā esošā informācija liecina, ka Huans britiem nodevis 17 izlūkošanas materiālus, arī Ķīnas valsts noslēpumus.

Paziņojumā pausts, ka Huana spiegošanas darbības atklātas ātri un pret viņu vērsti "likumā noteiktie piespiedu pasākumi". Detalizētāka informācija par spiegošanā vainotās personas identitāti, darba devēju vai pašreizējo atrašanās vietu netiek publiskota.

Ķīna un Lielbritānija pēdējos mēnešos ir apmainījušās ar apsūdzībām par iespējamu spiegošanu un tās ietekmi uz valsts drošību.

Lielbritānijas valdība ir brīdinājusi, ka Ķīnas spiegi arvien biežāk vēršas pret amatpersonām, un kāds pētnieks valsts parlamentā nesen noliedza, ka viņš spiego Pekinas labā.

Pagājušajā gadā Ķīna veica arī reidus virknē pazīstamu konsultāciju, pētniecības un uzticamības pārbaudes uzņēmumu.

Pagājušā gada maijā Ķīna paziņoja, ka tā ir veikusi kratīšanu ASV konsultāciju uzņēmuma "Capvision" birojos, lai aizsargātu savas "valsts drošības un attīstības intereses".

Aprīlī Pekina nopratināja arī citas amerikāņu konsultāciju firmas "Bain" Šanhajas filiāles darbiniekus.

Martā varas iestādes aizturēja darbiniekus un slēdza ASV bāzēta uzticamības pārbaudes uzņēmuma "Mintz Group" biroju.

ASV valdība un tās tirdzniecības kameras brīdināja, ka reidi grauj investoru uzticību un ārvalstu uzņēmumu darbību Ķīnā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu