FOTO un VIDEO "Skats, ko neizdodas ieraudzīt ik gadu." Pazudusi Ventas rumba

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: "Apollo" aculiecinieks.

Kuldīgas iedzīvotāja Auce Mūrniece novērojusi, ka pazudis Eiropā platākais ūdenskritums – Ventas rumba. Augstā ūdenslīmeņa un ledus vižņu sablīvējuma dēļ rumbu ir pārklājis ūdens.

Auce "Apollo.lv" vēsta: "Venta katru gadu pārsteidz ar ko citu. Citus gadus tā pārsteidz ar iespaidīgiem ledus krāvumiem, citreiz ar iziešanu no krastiem, kad arī Ventas rumba parādās visā tās krāšņumā, bet šogad uz laiku esam palikuši bez mūsu mīļā ūdenskrituma un iestājies tāds neparasts un neierasts klusums bez ūdens ierastās šalkoņas. Šis viennozīmīgi ir interesants skats, ko neizdodas ieraudzīt ik gadu."

8. janvārī Ventā pie Leckavas ūdenslīmenis pazeminājās par 3 cm, pie Kuldīgas paaugstinājās par 9 cm, pie Vendzavas pazeminājās par 15 cm diennaktī. Pārējās Kurzemes upēs ūdenslīmenis lielākoties pazeminājās par 1…31 cm diennaktī.

Ledus sastrēgumu dēļ vairāku upju posmos novērotas krasas ūdens līmeņa svārstības, bet upju notece turpina samazināties.

Ceturtdienas pēcpusdienā atgriezīsies sals, upēs atsāksies vižņu veidošanās un ledus segas nostiprināšanās.

Atbilstoši ilgtermiņa prognozēm tuvākajās nedēļās Latvijā nav gaidāmi spēcīgi atkušņi un lietavas, kas varētu izraisīt strauju ūdens līmeņa kāpumu upēs.

Līdzīga situācija bija novērojama arī 2018. gadā, kad, ledum un vižņiem piepildot upi, tikpat kā nebija redzama Ventas rumba.

Toreiz vietējie iedzīvotāji sociālajos tīklos pauduši izbrīnu, ka nav redzama Ventas rumba. Parasti tas notiek tikai lielos palos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu