Dānijas karaliskā ģimene gatavojas monarha maiņai. Publicēts detalizēts grafiks

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dānijas karaliene Margrēte II.
Dānijas karaliene Margrēte II. Foto: AFP/SCANPIX

Dānijas karaliskā ģimene publicējusi detalizētu grafiku svētdien gaidāmajai monarhu maiņai, kad karaliene Margrēte II nodos troni savam dēlam Frederikam.

83 gadus vecā Dānijas karaliene Margrēte II savā Jaungada uzrunā pārsteidza dāņus, paziņojot, ka pēc 52 tronī aizvadītiem gadiem viņa atteiksies no karalienes statusa. Kā sava lēmuma galveno iemeslu viņa minēja pērn pārciesto muguras operāciju.

14. janvārī viņu Dānijas karaļa tronī nomainīs 55 gadus vecais kroņprincis, kas kļūs par Frederiku X.

Dānijas karaliskā ģimene paziņoja, ka svētdienas agrā pēcpusdienā karaliene Margrēte II un kroņprincis Frederiks dosies no karaliskās rezidences Amalienborgas pilī uz Kristiansborgas pili, kur izvietojusies Dānijas valdība.

Plānots, ka Margrēte II dosies ceļā plkst. 13.37 (plkst. 14.37 pēc Latvijas laika) zirgu vilktā karietē, savukārt Frederiks kopā ar sievu kroņprincesi Mēriju un vecāko dēlu princi Kristianu dosies ceļā ar automašīnu divas minūtes agrāk.

Kristiansborgas pilī, tiekoties ar valdību, karaliene parakstīs deklarāciju par atteikšanos no troņa. Šajā brīdī tronis pāries no mātes dēlam. Pēc tam Margrēte ap plkst.14.15 (plkst. 15.15 pēc Latvijas laika) tiks nogādāta atpakaļ Amalienborgas pilī.

Plkst. 15.00 (plkst.16 pēc Latvijas laika) jaunais karalis Frederiks X izies uz Kristiansborgas pils balkona, pēc tam Dānijas premjerministre Mete Frederiksena oficiāli pasludinās monarha maiņu, un jaunais karalis uzrunās tautu. Kopenhāgenas ostā tiks izšautas lielgabalu zalves un vienlaikus karaliskais karogs tiks nolaists pie Margrētes rezidences un pacelts pie Frederika rezidences.

Plkst. 15.30 (plkst. 16.30 pēc Latvijas laika) jaunais karalis un karaliene ar karieti dosies atpakaļ uz Amalienborgas pili. Gaidāms, ka viņus šajā braucienā sveiks tūkstošiem dāņu.

Monarham Dānijā ir ceremoniālas funkcijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu