Bargajā janvāra salā 100 000 Maskavas iedzīvotāju palikuši bez apkures (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sniegs Podoļskā.
Sniegs Podoļskā. Foto: EPA/Scanpix

Otrdien, 9. janvārī, Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņoja par Kļimovskas munīcijas rūpnīcas nacionalizāciju pēc tam, kad tehniskas kļūmes dēļ Podoļskas ciemā vairāki desmiti tūkstoši iedzīvotāju palika bez apkures. Līdz 9. janvāra pēcpusdienai vairāk nekā 100 000 iedzīvotāju visā Maskavas apgabalā palikuši bez siltuma, ziņo Krievijas neatkarīgais izdevums "Meduza". 

4. janvārī Kļimovskas rūpnīcā plīsa siltumtrase, kā rezultātā vairāk nekā 20 000 Maskavas apgabala Podoļskas ciema iedzīvotāju tika atslēgta apkure. Nākamajās dienās gaisa temperatūra apkārtnē nokrita zem -20 grādu atzīmes.

Maskavas apgabala gubernators Andrejs Vorobjovs par krīzi publiski sāka runāt tikai 7. janvārī. Izdevums "Agentsvo" vēsta, ka gubernators savā "Telegram" kanālā izslēdzis komentēšanas funkciju.

8. janvārī Vorobjovs paziņoja, ka visiem Kļimovskas mikrorajona iedzīvotājiem netiks sūtīti siltumapgādes apmaksas rēķini par janvāri. Tāpat viņš apsolīja nosegt jebkādas papildu izmaksas.

Varasiestādes arī piedāvāja tiem Podoļskas iedzīvotājiem, kas palika bez siltuma, uz laiku apmesties blakus esošajā Narofominskas pilsētā. 

Tovakar Putins Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijai uzdeva risināt Podoļskas krīzi ar "visiem iespējamiem paņēmieniem". Īsi pēc tam Krievijas Izmeklēšanas komiteja paziņoja, ka arestējusi Kļimovskas rūpnīcas ģenerāldirektoru un rūpnīcas katlu mājas vadītāju saistībā ar jau iepriekš sāktu lietu par drošības noteikumu pārkāpšanu.

Tika arestēts arī Podoļskas vicemērs, kurš it kā parakstījis iesniegumu par katlumājas tehnisko stāvokli, lai gan pašas mājas pārbaudēs nav piedalījies. 

Apkures krīze Podoļskā līdz šim ir viskritiskākā, kāda Maskavas apgabalā notikusi šogad. Līdzīgi incidenti fiksēti Ļitkarinas, Soļņečnogorskas, Voskrjesenskas, Sergijevposadas, Balašihas, Himku, un Ščeļkovas ciemā. 

Kopš gada sākuma visā apgabalā vairāk nekā 100 000 iedzīvotāju palikuši bez apkures. 

Rūpnīcas ģenerāldirektors – bijušais noziedzīga grupējuma līderis

Kļimovskas rūpnīcas ģenerāldirektors Igors Kušņikovs nav arestēts pirmo reizi. 20. gadsimta 90. gadu laikā pret viņu sākts tiesas process par noziedzīga grupējuma vadīšanu.

Pēc darba Krievijas Federālajā drošības dienestā Kušņikovs 1992. gadā dibināja privātu apsardzes uzņēmumu "Berkut". Izdevums "Kommersant" ziņo, ka uzņēmums apsardzes pakalpojumus sniedzis noziedzīgam grupējumam, piegādājot tās biedriem ieročus un dokumentus, kas liedz policijas darbiniekiem pārmeklēt to transportlīdzekļus.

Grupējuma līderi, tostarp Kušņikovs, tiesas priekšā stājās 1999. gadā. Saskaņā ar izmeklētāju sniegto informāciju, grupējuma biedri bijuši atbildīgi par 40 slepkavībām, bet tikai četriem izvirzītas reālas apsūdzības bandītismā, izspiešanā un neatļautā ieroču pārvadāšanā.  

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu