BBC: milzīgas kristiešu evaņģēliskās baznīcas dibinātājs spīdzinājis un izvarojis pielūdzējus (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
T.B. Džošua.
T.B. Džošua. Foto: Big Tron/"X"

Raidsabiedrība BBC atklājusi pierādījumus zvērīgiem noziegumiem, ko pastrādājis Visu tautu sinagogas baznīcas dibinātājs Termitops Baloguns Džošua. Starp tiem ietilpst arī spīdzināšana un izvarošana. 

Vairāki bijušie baznīcas biedri sprediķotāju apsūdz izvarošanā, tostarp piespiešanā veikt abortu. Zvērības pastrādātas kādā īpašumā Nigērijas pilsētā Lagosā vismaz 20 gadu garumā.

Baznīca šīs apsūdzības nav komentējusi, bet teikusi, ka iepriekš paustās apsūdzības bijušas nepamatotas.

Džošua, kurš nomira 2021. gadā, bija harismātisks un veiksmīgs sprediķotājs un teleevaņģēlists, kuram bija ļoti plašs sekotāju skaits no visas pasaules.

Divus gadus ilgās BBC izmeklēšanas laikā iesniegtas vairāku aculiecinieku liecības par Džošuas veiktu spīdzināšanu, tostarp bērnu aizskaršanu un cilvēku sišanu ar pātagām un ķēdēm.

Tāpat vairākas sievietes liecinājušas, ka Džošua viņām seksuāli uzmācies, tostarp atsevišķas personas Lagosas īpašumā vairākkārt izvarojis vairāku gadu garumā. 

Džošua arī vairākas sievietes piespiedis veikt abortu, tostarp vienai sievietei tas veikts piecas reizes. 

Tāpat saņemtas vairākas liecības, kurās paskaidrots, kā Džošua viltojis savas "brīnumainās dziedināšanas procedūras", kuras televīzijā noskatījās miljoniem cilvēku.

Visu tautu sinagogas baznīcai (VTSV) ir plašs sekotāju skaits vairākās pasaules valstīs, tai pieder kristīgais televīzijas kanāls "Emmanuel TV" un sociālo tīklu profili ar vairākiem miljoniem sekotāju.

20. gadsimta 90. gados un 2000. gadu sākumā desmitiem tūkstošu svētceļnieku no Eiropas, Amerikas, Dienvidaustrumāzijas un Āfrikas devās uz  Nigēriju, lai redzētu, kā Džošua veic "dziedināšanas".

Vismaz 150 viesu kļuva par viņa mācekļiem un dažreiz pat vairākas desmitgades kopā ar viņu dzīvoja Lagosā.

Vairāk nekā 25 bijušo mācekļu no Lielbritānijas, Nigērijas, ASV, Dienvidāfrikas, Ganas, Namībijas un Vācijas runāja ar BBC un pastāstīja par pārdzīvoto. Visnesenākais stāsts norisinājies 2019. gadā. 

Liela daļa upuru noziegumu laikā vēl bija pusaudžu vecumā. Viņi norāda, ka vairākus gadus centušies celt trauksmi, bet tikuši apklusināti. Tāpat vairāki upuri no Lielbritānijas par pieredzēto ziņojuši britu varasiestādēm, bet tās neko nav darījušas. 

Džošua pirms savas nāves 2021. gada jūnijā tika uzskatīts par vienu no visu laiku ietekmīgākajiem Āfrikas mācītājiem. Laika gaitā viņš izveidoja īstu evaņģēlisku impēriju, kurā tika iesaistīti politiskie līderi, pasaulslaveni futbolisti un citas slavenības. 

Viņš gan vēl pirms 2024. gada tika ierauts skandālos, tostarp 2014. gadā, kad sagruva svētceļniekiem paredzēts viesu nams, nogalinot vismaz 116 cilvēkus. 

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu