Mūžībā devies tēlnieks Aivars Gulbis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: ERIK Miheyeu/Shutterstock

10. janvārī mūžībā devies tēlnieks Aivars Gulbis, informēja Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) prezidents Igors Dobičins.

Gulbis bija aktīvs tēlniecības procesu virzītājs un dalībnieks, piedalījās daudzās izstādēs, veidoja savas personālizstādes un simpozijus.

Aktīva bija viņa darbība LMA, kurā ieņemot dažādus amatus, viņš enerģiski centās iegūt jaunus kontaktus, veidot sadarbību ar citu valstu tēlniekiem un aktīvi iesaistīt savus kolēģus darbu eksponēšanā.

Kā organizatoram līdzās mākslas zinātniecēm Rutai Čaupovai, Gundegai Cēberei viņam bija svarīga loma izstāžu "Tēlniecības kvadriennāle" rīkošanā, kas kopš 1972.gada norisinās Rīgā, un arī patlaban reizi četros gados ir vērienīgs tēlniecības notikums Baltijā.

Gulbis no 1939. līdz 1944.gadam mācījās Lēdurgas pagasta skolā, no 1945. līdz 1947.gadam mācības turpināja Turaidas astoņgadīgajā skolā. No 1947. līdz 1953.gadam Gulbis mācījās Rīgas Daiļamatniecības vidusskolas/Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Mākslinieciskās metāla apstrādāšanas nodaļā, kuru pabeidza 1953. gadā ar diplomdarbu "Skolas vārti".

No 1953. līdz 1959. gadam Gulbis studēja LPSR Valsts Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļā. 1959. gadā mākslinieks akadēmiju absolvēja ar teicamu vērtējumu par diplomdarbu - figurālu kompozīciju "Maize" Kārļa Zemdegas vadībā.

Latvijas tēlniecībā Gulbis sevi pieteica 20.gadsimta sešdesmitajos gados. Tēlnieks guva panākumus oficiāli rīkotos konkursos un saņēma nozīmīgus pasūtījumus. Gulbis bija LMS biedrs kopš 1962. gada. Mākslinieks bijis LMS valdes loceklis, veicis tās sekretāra pienākumus, vadījis LMS Tēlnieku sekciju, Latvijas Tēlnieku apvienību.

Gulbis bija iekļauts LMS Mākslas dienu komisijā, LPSR Mākslas fonda valdē, kombināta "Māksla" Mākslas padomē, LPSR Kultūras ministrijas Mākslas darbu ekspertu un Monumentālās tēlniecības komisijās. 1979. gadā Gulbis bija Pirmā Starptautiskā tēlniecības simpozija vadītājs LMS Jaunrades namā Dzintaros, Jūrmalā. 1983. gadā saņēma LPSR Nopelniem bagātā mākslas darbinieka goda nosaukumu.

Tēlnieka mākslas darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā, Valsts Tretjakova mākslas galerijā Krievijā, citos muzejos un arī privātās kolekcijās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu