Rets, bet nozīmīgs dabas process. Baltijas jūrā sācies sāļā ūdens pieplūdums (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Dai Mar Tamarack/Shutterstock

Baltijas jūrā sācies sāļā ūdens pieplūdums no Ziemeļjūras. Tas ir rets dabas process, kas nāk par labu jūras videi, jo sāļais ūdens līdzi atnes arī skābekli, kura Baltijas jūrā trūkst, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma". 

Lai notiktu lielas pieplūdes, vajadzīgi priekšnoteikumi un noteiktu apstākļu sakritība. Pirmkārt, vismaz divas trīs nedēļas jāpūš austrumu vējam, kas spiež ūdeni ārā no Baltijas jūras, tā pazeminot līmeni. Kad līmenis Baltijas jūrā nokrities, ir svarīgi, lai iegrieztos spēcīgi rietumu vēji, kas paceļ līmeni Kategata līcī un dzen ar skābekli bagāto Ziemeļjūras ūdeni prom uz Baltijas jūru.

Lielās pieplūdes ir nozīmīgas Baltijas jūras ekosistēmai. Dziļākajos slāņos, kur ūdens parasti nesajaucas, valda skābekļa deficīts. Tādēļ atsevišķus Baltijas jūras apgabalus dēvē par mirušiem.

"Dzīvība var pastāvēt, kad ir skābeklis. Tas attiecas arī uz organismiem, kas dzīvo uz grunts, sedimentiem. Mēs varam runāt par kaut kādas dzīvības atjaunošanos reģionos, kur pirms tam skābeklis bija izsmelts. Līdz ar to visi citi bioloģiskie vai ķīmiskie procesi, kur skābeklis nepieciešams, atkal var norisināties," skaidro Latvijas Hidroekoloģijas institūta pētnieks Māris Skudra.

Pēdējā lielā pieplūde 2014. gadā bija trešā lielākā novērojumu vēsturē, taču efekts nebija ilgs.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu