FOTO Dānijas karaliene Margrēte II nodod troni dēlam Frederikam

Papildināts plkst. 16:46
LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Dānijas karaliene Margrēte II svētdien parakstīja deklarāciju par atteikšanos no troņa, un līdz ar to viņas dēls kļuvis par karali Frederiku X.

Deklarācijas parakstīšana notika Kristiansborgas pilī Kopenhāgenā, klātesot karaliskās ģimenes un valdības locekļiem.

Pēc parakstīšanas Margrēte II piecēlās un piedāvāja savā vietā apsēsties Frederikam, sakot: "Dievs, svētī karali!"

Tad premjerministre Mete Frederiksena izgāja uz pils balkona un pasludināja viņai līdzās stāvošo 55 gadus veco Frederiku par karali. Laukumā pie pils bija sapulcējušies tūkstošiem cilvēku.

Pēc tam uz balkona iznāca Frederika sieva Mērija, kas tagad kļuvusi par karalieni, viņu vecākais dēls 18 gadus vecais Kristians, kas kļuvis par troņmantnieku, un citi karaliskās ģimenes locekļi.

Saskaņā ar karaliskās ģimenes publicēto grafiku agrā pēcpusdienā karaliene Margrēte II un kroņprincis Frederiks devās no karaliskās rezidences Amalienborgas pilī uz Kristiansborgas pili, kur izvietojusies Dānijas valdība.

Margrēte II devās ceļā plkst.13.37 (plkst.14.37 pēc Latvijas laika) zirgu vilktā karietē, savukārt Frederiks kopā ar sievu kroņprincesi Mēriju un vecāko dēlu princi Kristianu devās ceļā ar automašīnu divas minūtes agrāk.

FOTO: Margrēte II un Frederiks dodas ceļā

Kristiansborgas pilī, tiekoties ar valdību, karaliene parakstīs deklarāciju par atteikšanos no troņa. Šajā brīdī tronis pāries no mātes dēlam. Pēc tam Margrēte ap plkst.14.15 (plkst.15.15 pēc Latvijas laika) tika nogādāta atpakaļ Amalienborgas pilī.

Plkst.15.00 (plkst.16 pēc Latvijas laika) jaunais karalis Frederiks X izgāja uz Kristiansborgas pils balkona, pēc tam Dānijas premjerministre Mete Frederiksena oficiāli pasludināja monarha maiņu, un jaunais karalis uzrunāja tautu.

Kopenhāgenas ostā tiks izšautas lielgabalu zalves un vienlaikus karaliskais karogs tika nolaists pie Margrētes rezidences un pacelts pie Frederika rezidences.

Plkst.15.30 (plkst.16.30 pēc Latvijas laika) jaunais karalis un karaliene ar karieti devās atpakaļ uz Amalienborgas pili. Viņus šajā braucienā sveica tūkstošiem dāņu.

Monarham Dānijā ir ceremoniālas funkcijas.

Jau vēstīts, ka 83 gadus vecā Margrēte II par nodomu atstāt troni paziņoja televīzijas uzrunā Vecgada vakarā, norādot, ka vecuma un veselības stāvokļa dēļ vairs nespējot paveikt tik daudz, cik agrāk.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu