Judins: Likums jau pašlaik nosaka iespēju piespiedu līdzekļus piemērot no 11 gadu vecuma

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins.
Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins. Foto: Evija Trifanova/LETA

Saistībā ar Jūrmalā notikušo, kad 14 gadus nesasniedzis pusaudzis nāvējoši sadūra vienaudzi, Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Andrejs Judins (JV) norāda, ka likums jau pašlaik nosaka iespēju piespiedu līdzekļus piemērot no 11 gadu vecuma.

Tā politiķis atbildēja uz jautājumu, vai šis gadījums liecina, ka kriminālatbildība būtu jānosaka agrāk par 14 gadu vecumu - no 13 vai 12 gadiem. Judins pauž skepsi par šī vecuma sliekšņa samazināšanu, norādot, ka jau pašlaik ir iespējams izmantot piespiedu līdzekļu piemērošanu no 11 gadu vecuma.

Bargākais piespiedu līdzekļiem ir probācijas novērošana, kas likumā noteikta pirms pāris gadiem pēc Judina priekšlikuma, kurš norāda, ka svarīgākais šajā lietā ir prevencija jeb šādu traģēdiju nepieļaušana.

Pēc iepriekš pieejamiem datiem nesen probācijas novērošana bija noteikta desmit jauniešiem, atzīmēja politiķis. Cik efektīva ir probācijas novērošana, būtu jāinteresējas pie probācijas veicējiem.

Strādājot ar riskam pakļautiem bērniem, piemēram, kas neapmeklē skolu, lieto aizliegtas vielas, veic zādzības, vitāli svarīga ir starpinstitūciju sadarbība, lai savā starpā ar informāciju apmainītos ģimene vai institūcija, kurā atrodas bērns, skola, psihologs, mediķi, sociālie darbinieki, policija un citi iesaistītie, skaidroja politiķis, norādot, ka vajadzīga arī sabiedrības iesaiste, veicinot atbilstošu šo bērnu uzvedību.

Iekšlietu ministrijai ir sistēma, lai dažādas institūcijas apmainītos ar informāciju, taču deputātam zināms, ka pašlaik tā netiek pietiekoši aktīvi izmantota.

Ļoti svarīgi, kā tiek strādāts ar ģimeni vai, ja bērns atrodas institūcijā, kā tiek organizēts darba šajā iestādē, atzīmēja Judins. Pēc tam, kad objektīvu iemeslu dēļ tika likvidēta jauniešu sociālās korekcijas izglītības iestāde "Naukšēni", tā dēvētās Terapeitiskās mājas izveidošana tika ieplānota no 2025.gada 1.janvāra - politiķis gan pieļauj, ka līdz šim datumam to var arī nepagūt izveidot, bet sīkāk par to jāprasa atbildīgajai Tieslietu ministrijai.

Terapeitiskās mājas nosaukums kādam varētu likties pārāk maigs, var radīt mulsumu, taču tā nodrošinās attiecīgus uzvedības ierobežojumus problemātiskiem jauniešiem, secināms no Juridiskās komisijas vadītāja teiktā.

Komentējot jautājumu par iespēju samazināt vecumu, no kura iestājas kriminālatbildība, deputāts uzsvēra, ka ir kļūdains uzskats, ka līdz 14 gadiem būtu atļauts ko nepieņemamu darīt, jo, piemēram, jau no 11 gadu vecuma ir iespējams piemērot piespiedu līdzekļus.

Judins akcentēja, ka traģēdijas, kāda notika Jūrmalā, nevar izslēgt ar likuma grozījumu pieņemšanu, un pauda, ka risinājums nav 12 vai 13 gadīgu bērnu apzīmogošana par kriminālatbildību. Tas, ka 14 gadus nesasniedzis bērns tiks nosaukts par noziedznieks un ielikts cietumā, nesasniegšot savus mērķus, bet gan palielināšot risku noziedzīgai rīcībai nākotnē. Tāpēc probācijā tiek izmantoti citi paņēmieni, lai mainītu bērna uzvedību, atzīmēja politiķis.

Viena lieta, ka institūcijās esošos problemātiskus bērnus iedzīvotāji nesteidz adoptēt, nesteidz kļūt par audžuvecākiem, savukārt cita -, cik efektīvi strādā attiecīgā institūcija, norādīja Judins. Risinājums ir nevis izolēt bērnu cietumā, bet gan strādāt ar šiem pusaudžiem, lai nepieļautu, ka viņi nosliecas par labu kaitīgām darbībām.

Svarīgi ir laikus saņemt signālus no ģimenēm vai institūcijām, ka bērna rīcība ir nepieņemama, un ar vairāku atbildīgo iestāžu kopīgu sadarbību sākt strādāt ar viņu, skaidroja Juridiskās komisijas vadītājs.

Kā ziņots, janvārī Jūrmalā, Slokas mikrorajonā, uz ielas atrasts nāvējoši sadurts 13 gadus vecs pusaudzis, bet vēlāk policijai izdevies noskaidrot un aizturēt iespējamos nozieguma pastrādātājus, aģentūru LETA informēja Valsts policijā.

2010.gadā dzimušais pusaudzis, kurš iedūris otram ar nazi, iepriekš bija nonācis policijas redzeslokā par klaiņošanu un zādzību no veikala. Pusaudzis, kurš tiek turēts aizdomās par šī nozieguma izdarīšanu, vēl nav sasniedzis 14 gadu vecumu. Par tālākām darbībām attiecībā uz šo jaunieti patlaban tiek lemts. Pārējo kompānijas jauniešu vecums ir 11 līdz 14 gadi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu