Nosaka stingrākas drošības prasības gājējiem, elektroskrejriteņu un velosipēdu vadītājiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Artem Varnitsin/Shutterstock

Valdība otrdien atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotos grozījumus Ceļu satiksmes noteikumos, kuros noteiktas stingrākas drošības prasības gājējiem, elektroskrejriteņu un velosipēdu vadītājiem, kā arī precizēta kārtība autopārvadājumiem, invalīdu stāvvietu lietošanas kartei, sabiedriskā transporta joslas izmantošanai, kā arī veikti vairāki tehniski precizējumi ceļu satiksmes drošības uzlabošanai.

SM norāda, ka no šā gada 1. janvāra noteikts, ka elektroskrejriteņa vadītājiem vecumā līdz 17 gadiem, braucot ar šo mikromobilitātes rīku, ir jālieto aizsargķivere un sliktas redzamības vai intensīvas satiksmes apstākļos vēlams apģērbs ar gaismu atstarojošiem elementiem, piemēram, atstarojoša veste.

Vienlaikus, lai mazinātu iespējamos riskus, elektroskrejriteņu vadītājiem jābrauc ar ātrumu, kas neapdraud ceļu satiksmes drošību un nepārsniedz maksimālo atļauto ātrumu - 25 kilometrus stundā (km/h).

Tāpat SM norāda, ka pieņemtajos noteikumos iekļautas stingrākas prasības arī velosipēdu vadītājiem un gājējiem, papildinot, ka noteikumos paredzētas papildu drošības prasības bērniem, kas jaunāki par 16 gadiem, braucot ar velosipēdu, obligāti jālieto aizsargķivere.

Vienlaikus precizētas un salāgotas atsevišķas normas, kas attiecas uz velosipēdu vadītājiem - par priekšrocībām attiecībā pret pārējiem ceļu satiksmes dalībniekiem, par kustību pa ietvēm, kā arī ceļu satiksmes organizēšanu ar konkrētām ceļa zīmēm un ceļa apzīmējumiem. Noteikumi arī papildināti ar tiesību normām, kas aizliedz elektroskrejriteņu un velosipēdu vadītājiem braukt pa pretējā virziena brauktuvi, atzīmē SM.

SM arī norāda, ka noteikumos paredzētas vairākas izmaiņas attiecībā uz gājējiem - gan par to, kā jāpārvietojas ārpus apdzīvotām vietām, gan par atstarojošu elementu obligātu lietošanu diennakts tumšajā laikā un sliktas redzamības apstākļos.

Vienlaikus precizēta kārtība, kurās vietās drīkst izmantot skrituļslidas, skrituļdēļus vai citu sporta un aktīvās atpūtas inventāru dzīvojamajās zonās un netraucējot gājējus. Precizēta arī brauktuves šķērsošanas kārtība kā gājējiem, tā iedzīvotājiem, kas izmanto mikromobilitātes rīkus, tostarp noteikti vairāki aizliegumi, norāda SM.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu