Āfrikas vēsturē nav daudz baznīcu, kuras iemantojušas tādu popularitāti kā sprediķotāja un teleevaņģēlista Termitopa Baloguna Džošuas dibinātā Visu tautu sinagogas baznīca (Synagogue Church of All Nations – SCOAN). Džošua sevišķu cieņu dažādu pasaules valstu iedzīvotāju acīs iemantoja ar savām "dziedināšanas" prasmēm, maģiski izārstējot ar vēzi un AIDS sirgstošos. "Dziedināšana" un baznīcas spožais tēls gan bija mirāžas – aiz slēgtām durvīm tika pastrādāti zvērīgi noziegumi, bet Džošua apbrīnojamās spējas bija parasta aktierspēle. "Apollo.lv" apkopoja aktuālo informāciju par Džošuas dzīvesstāstu, baznīcas vēsturi un zvērībām, kas tajā notika.

Džošua nomira 2021. gada 5. jūnijā, 57 gadu vecumā. 

BBC Āfrikas ziņu dienests visas baznīcas biedru apsūdzības apkopoja 2024. gada dokumentālajā seriālā "Mācekļi: TB Džošuas kults" (DISCIPLES: The Cult of TB Joshua). 

Kā raksta britu izdevums "The Guardian", oficiālais SCOAN izplatītais naratīvs par Džošuas dzimšanu ir kā izrauts no Bībeles. Baznīca ziņo, ka sprediķotāja dzimšanu pareģojis pravietis, viņš savas mātes vēderā pavadījis 15 mēnešus, bet dievišķo atklāsmi piedzīvojis pēc 40 nakšu ilgas badošanās purvainā teritorijā, kas vēlāk nosaukta par "Lūgšanu kalnu".

Tiesa, viņa patiesais ceļš uz slavu ir ne mazāk aizraujošs. Džošua piedzima 1963. gadā, Arigidi ciematā Nigērijas dienvidrietumos. Dzimtajā ciematā Džošua dzīvoja nabadzībā, tāpēc viņš kā jauns, vidusskolu nepabeidzis vīrietis pārcēlās uz lielpilsētu Lagosu.

Baznīcu Džošua Lagosā dibināja 24 gadu vecumā, 1987. gadā. Pirmajos publicētajos baznīcas video redzams, kā kalsns, baltā tērpā ģērbies vīrietis bambusa teltī uzrunā mazu draudzi.

Tiesa, viņa "brīnumainās" dziedniecības spējas, kuras katru gadu devās vērot miljoniem svētceļnieku un kuras tika translētas vairāku simtu miljonu mājsaimniecību televīzijas kanālos, nemaz nebija patiesas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp