Krāpnieki uzbrukuši vairāk nekā 265 000 ierīcēm, lai iegūtu kriptovalūtas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kriptovalūta. Attēls ilustratīvs.
Kriptovalūta. Attēls ilustratīvs. Foto: tungtaechit/Shutterstock

Mobilo sakaru operators SIA "Tele2" pagājušā gada decembrī novērsis vairāk nekā 265 000 uzbrukumu uzņēmuma klientu digitālajām ierīcēm kriptovalūtu iegūšanai, informēja uzņēmumā.

Šo kiberkrāpniecības veidu sauc par "kriptomainingu", kurā ierīces darbība kļūst būtiski lēnāka un elektrības patēriņš palielinās.

Drošības risinājuma "Interneta drošība" dati liecina, ka "kriptomainigs" 2023.gada decembrī bija trešais populārākais krāpniecības veids aiz dažādu ļaunatūru un pikšķerēšanas uzbrukumiem.

"Tele2" Drošības nodaļas vadītājs Mārtiņš Melnis norāda, ka šis kiberkrāpniecības veids ir īpašs ar to, ka bieži vien cilvēks pat īsti nepamana vai nesaprot, ka viņa ierīcei kāds ir piekļuvis un izmanto tās jaudu.

Kriptomaininga uzbrukumi parasti tiek veikti, cilvēkam neapzināti instalējot ļaunatūru ierīcē, piemēram, noklikšķinot uz nezināmas saites e-pastā vai apmeklējot inficētu vietni. Instalētā ļaunatūra ļauj kibernoziedzniekam piekļūt šai ierīcei un nozagt šīs ierīces jaudu nelegālām kriptovalūtas ieguves aktivitātēm.

"Drošākais veids, kā no šādiem gadījumiem izvairīties, ir lejupielādēt drošības risinājumus, kas samazina šādus krāpniecības riskus," pauž Melnis.

LETA jau ziņoja, ka "Tele2" drošības pakalpojums "Interneta drošība" 2023.gada decembrī novērsis 5,7 miljonus potenciālo krāpniecības gadījumu digitālajā vidē. Salīdzinot ar novembri, novērsto krāpniecības mēģinājumu skaits ir palielinājies par 50%.

"Tele2" apgrozījums 2022.gadā bija 165,803 miljoni eiro, kas ir par 8,9% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 3,9% - līdz 33,106 miljoniem eiro.

Kompānija reģistrēta 1995.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 3,486 miljoni eiro. "Tele2" vienīgais īpašnieks ir Zviedrijas "Tele2 Sverige".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu