Restorānu biedrība rosina VID vērtēt ātro ēstuvju nodokļu nomaksas jautājumu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis.
Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Restorānu biedrība (LRB) aicina Valsts ieņēmumu dienestu (VID) vērtēt ātro ēstuvju nodokļu nomaksas disciplīnu, intervijā aģentūrai LETA sacīja biedrības prezidents Jānis Jenzis.

Taujāts par ātro ēstuvju, tostarp kebabnīcu skaita palielināšanos Rīgā un ietekmi uz nozari, Jenzis norādīja, ka biedrības redzeslokā ir nonācis nodokļu nomaksas jautājums. "Esam to arī pārrunājuši ar VID sadarbības līguma ietvaros par nodokļu nomaksas disciplīnu," skaidroja Jenzis, piebilstot, ka ne visas kebabnīcas maksā nodokļus, tādēļ šim aspektam būtu nepieciešams papildu izvērtējums.

Viņš arī minēja, ka apzinās VID noslodzi un saprot, ka šādai izpētei nepieciešami papildu resursi, tādēļ nozare VID apliecinājusi gatavību sniegt algoritmu par nozares katras profesijas algas apjomu, tostarp reģionālā dalījumā, piemēram, pavāra vēlamās algas līmeni Rīgā un reģionos, kā arī nostrādāto stundu skaitu.

"Tādā gadījumā VID būs informācija, ka, piemēram, kebabnīca strādā no rīta līdz vakaram, tur strādā divi darbinieki, bet algās maksā stipri mazāk par darbinieku vēlamo algu," skaidroja Jenzis.

Viņš minēja, ka pēc šāda algoritma VID varētu brīdināt uzņēmumu, ka tas maksā zem nozares minimālā rādītāja un uzņēmumam būtu iespēja situāciju uzlabot.

"Tas ir viens no mūsu priekšlikumiem cīņā ar ēnu ekonomiku," apliecināja Jenzis. Šāds algoritms, pēc biedrības aplēsēm, varētu ienest lielu naudas summu valsts budžetā, kas tostarp kompensētu fiskālo ietekmi pievienotā vērtības nodokļa (PVN) samazinātās likmes ieviešanai ēdināšanā.

Vienlaikus Jenzis minēja, ka ātrās ēstuves, visticamāk, neatņem klientus restorāniem, jo restorāni pilda arī citas funkcijas. Ātro ēstuvju skaita pieaugums vairāk ietekmē ēdnīcas.

Tāpat Jenzis pauda, ka nozari ļoti satrauc tā sauktās "spoku virtuves", kas izmanto "Wolt" un "Bolt" piegādes platformas, kuras neuzņemas atbildību ne par nodokļu nomaksu, ne kvalitāti, nodrošinot tikai loģistiku un naudas apmaiņu. "Saistībā ar to ir vietas, kur vispār nav reģistrētu ēdināšanas uzņēmumu, bet atvērti tikai, lai ražotu ēdienu piegādēm uz mājām," skaidroja LRB vadītājs, piebilstot, ka šajā jomā atklāti paliek jautājumi gan par higiēnu un sanitārajām normām, gan nodokļiem.

"Protams, ir daudz uzņēmumu, kuri to ļoti atbildīgi dara, bet ir tādi, kuriem atbildīgajām iestādēm vajadzētu pievērst uzmanību," uzsvēra Jenzis.

LRB dibināta 2017.gada nogalē, lai aizsargātu Latvijas restorānus un palielinātu to konkurētspēju.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu