Aktrise Rīza Viterspūna ar savu rīcību aizsāk diskusijas - cik bīstami ir ēst sniegu? Ekspertu viedokļi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "TikTok" video

Aktrise Rīza Viterspūna ir aizsākusi asas debates par to, vai ir droši ēst sniegu, pēc tam, kad dalījusies ar vairākiem video, kuros gatavo dažādus “sniega” desertus.

Vietnē “TikTok” viņa dalījās ar kadriem, kuros no sava grila savāc sniegu un tam pievieno sāļās karameles mērci, ledus kafiju un šokolādes sīrupu.

“Ak, dievs, cik garšīgi!” viņa bilda video.

@reesewitherspoon

Snow days were made for Chococinnos ❄️☕️

♬ Let's go - Official Sound Studio

Komentāros gan daudzi metās norādīt, ka šāda rīcība tomēr nav pārāk droša, taču tas aktrisi neatturēja, tieši pretēji – mudināja publiskot vēl citus video, kuros viņa ēd sniegu. Tā, piemēram, viņa sniegu sildīja mikroviļņu krāsnī, lai iegūtu “tīru ūdeni”.

“Mēs tomēr dzīvojam tikai vienu reizi! Es nezinu. Tas ir garšīgi,” tā Viterspūna.

@reesewitherspoon Replying to @Pamcake ♬ original sound - Reese Witherspoon

Aktrise gan nav vienīgā, kas publiski dalījusies ar kadriem, kā ēd sniegu – daudzi cilvēki sociālajos tīklos publisko receptes un ieteikumus, kā “našķoties” ar sniega desertiem.

No savas puses zinātnieki un vides eksperti jau sen cenšas rast atbildi uz jautājumu – vai ir droši ēst sniegu?

Ohaio štata universitātes Medicīnas koledžas pediatrijas docente Laura Mārtina iesaka neēst sniegu, kas savākts tieši no zemes, jo tajā var būt iespējami toksīni, kā arī nevajadzētu ēst sniegu, kas jau ir uzarts, pat ja izskatās tīrs, jo tas var saturēt smiltis un ķīmiskas vielas.

“Visdrošākais sniegs, ko lietot uzturā, būs baltākā, pūkainākā nokritušā sniega virskārta, kas atrodas vistālāk no zemes. Ir jāizvēlas vietas, kur varētu nebūt dzīvnieku vai putnu izkārnījumi,” blogā, kas paredzēts bērnu slimnīcām, skaidroja eksperte.

Kolorādo Vides zinātņu pētniecības institūts savā mājaslapā norādīja, ka ir svarīgi ēst sniegu, kas nokritis vēlāk, nevis pirmo slāni.

“Kad sniegs krīt no debesīm, tas var uzņemt piesārņotājus, piemēram, melno oglekli no ar oglēm kurināmām iekārtām vai malkas krāsnīm. Tāpēc ir labāk pagaidīt dažas stundas kopš sniegputeņa sākuma. Sniegs darbojas kā attīrītājs – tas krīt cauri atmosfērai. Tātad, jo ilgāk krīt sniegs, jo tīrāks gaiss un arī sniegs,” skaidroja institūta eksperti.

Citi zinātnieki norādījuši, ka sniegs pilsētu teritorijās var absorbēt tās pašas toksiskās vielas, kas nāk no automašīnu izplūdes gāzēm, tāpēc pilsētu teritorijās ir stingri ieteicams sniegu nenogaršot. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu