Atbalsta plašākas informācijas norādīšanu pretenzijā mantojuma atstājēja kreditoram

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien otrajam lasījumam atbalstīja grozījumus Kredītu reģistra likumā, kas nosaka, ka turpmāk mantojuma atstājēja kreditoram, piesakot kreditora pretenziju, būs jānorāda plašāka informācija par pretenziju.

Iekļaujamo ziņu apmērs būs norādīts Notariāta likumā.

Notariāta likums paredzēs, ka kreditors, piesakot kreditora pretenziju, ir informēts par atbildību saskaņā ar Krimināllikumu par nepatiesa pieteikuma sniegšanu, kā arī par mantojuma atstājēja kreditoru prasījumiem, kuru prasījumi ir nodrošināti ar hipotēku vai komercķīlu, atbilstoši zemesgrāmatā, komercķīlu reģistrā un kredītu reģistrā pieejamām ziņām. Mantiniekus informēs zvērināts notārs.

Lai notārs mantiniekus varētu informēt par šādu kreditoru atlikušajiem prasījumiem pret mantojuma atstājēju, nepieciešams Kredītu reģistra likumā veikt grozījumus, kas notāram ļaus iegūt nepieciešamo informāciju.

Ar likumprojektu paredzēts izdarīt grozījumus Kredītu reģistra likumā, kuri paredz papildināt Kredītu reģistra likumu, nosakot zvērinātu notāru tiesības saņemt nepieciešamos datus par prasījumiem, kas ir pret mantojuma atstājēju un ir iekļauti Latvijas Bankas uzturētajā Kredītu reģistrā, kā arī grozīt Kredītu reģistra likumu, papildinot to ar atsaucēm uz iepriekšminēto pantu.

Plānots, ka minētos datus zvērināti notāri iegūs tiešsaistē, izmantojot Kredītu reģistra personu pašapkalpošanās vietni "manidati.kreg.lv".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu