Visā pasaulē vēl ir dzīvi 245 000 holokaustā izdzīvojušie, noskaidrots pētījumā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Szymon Kaczmarczyk/Shutterstock

Vācijā dzīvo vairāk nekā 14 000 cilvēku, kas Otrā pasaules kara laikā izdzīvoja holokaustā, liecina otrdien publiskots pētījums.

Visā pasaulē vēl ir dzīvi 245 000 holokaustā izdzīvojušie, secināts organizācijas "Jewish Claims Conference" publiskotā pētījumā. 1951. gadā dibinātā organizācija, kas bāzējās Ņujorkā, strādā pie kompensāciju nodrošināšanas holokaustā izdzīvojušajiem.

Vidējais izdzīvojušo vecums ir 86 gadi. 95% no šiem cilvēkiem holokausta laikā bija bērni. Otrā pasaules kara noslēgumā viņu vidējais vecums bija septiņi gadi, norādīts pētījumā.

Pētījums publicēts pirms Starptautiskās holokausta upuru piemiņas dienas 27. janvārī.

Kopš Izraēlas un palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" kara sākuma 7. oktobrī Vācijā ir pieaudzis antisemītisku noziegumu skaits, sasniedzot 1200 šādus gadījumus.

1933. gadā, kad Vācijā pie varas nāca nacisti, šajā valstī dzīvoja aptuveni 560 000 ebreju. Otrā pasaules kara beigās 1945. gadā Vācijā bija palikuši vairs tikai aptuveni 15 000 ebreju.

Holokaustā izdzīvojušie mūsdienās mitinās 90 valstīs. 18% dzīvo Rietumeiropā - puse no tiem Francijā. Ziemeļamerikā dzīvo 18%, bet Izraēlā mīt 49% holokaustā izdzīvojušo. 61% no izdzīvojušajiem ir sievietes un 0,6% ir sasnieguši 100 gadu vecumu vai ir vecāki.

Fakts, ka 5,8% holokaustā izdzīvojušo ir raduši mājvietu Vācijā, ir "Vācijas demokrātijas stabilitātes zīme, kas mums ir jāaizstāv un jāsaglabā", sacīja "Jewish Claims Conference" pārstāvis no Vācijas Rīdigers Mahlo.

"Jewish Claims Conference" prezidents Gideons Teilors norādīja, ka "lielākā daļa izdzīvojušo ir sasnieguši tādu dzīves posmu, kad viņiem ir nepieciešams arvien lielāks atbalsts un aprūpe".

Viņš sacīja, ka ir pienācis laiks pievērst divtik lielu uzmanību šiem cilvēkiem, kuru skaits dramatiski samazinās, jo tagad viņiem atbalsts vajadzīgs vairāk nekā jebkad agrāk.

"Jewish Claims Conference" viceprezidents Gregs Šneiders sacīja, ka ir svarīgi saredzēt cilvēkus aiz šiem skaitļiem. "Tie ir ebreji, kas piedzima pasaulē, kura vēlējās, lai viņi tiktu nogalināti. Jaunībā viņi pārdzīvoja holokausta zvērības un bija spiesti no jauna veidot dzīvi no nometņu un geto pelniem, kas iznīcināja viņu ģimenes un kopienas," norādīja Šneiders.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu