Polijā lauksaimnieki protestē pret nekontrolētu importu no Ukrainas (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Polijas lauksaimnieki trešdien visā valstī sāka ceļu blokādes, lai protestētu pret Ukrainas lauksaimniecības produktu importu, kas, viņuprāt, samazina pašu ienākumus.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukumu Ukrainā pirms diviem gadiem Polija bijusi nelokāma Ukrainas sabiedrotā, taču kaimiņvalstu attiecības ir saasinājuši ekonomiski strīdi, tai skaitā jautājumā par Ukrainas graudu importu.

Zemnieki ar traktoriem un lauksaimniecības tehniku trešdien sāka vairāk nekā 160 protesta akcijas uz ceļiem, bloķējot vai palēninot satiksmi, signalizējot ar skaņas signāliem un vicinot Polijas karogus.

"Mēs iebilstam pret nekontrolētu lauksaimniecības produktu importu no Ukrainas," aģentūrai AFP sacīja arodbiedrības "Lauksaimnieku solidaritāte" pārstāvis Adrians Vavžiņaks.

Polijas premjerministrs Donalds Tusks trešdien paziņoja, ka vēlas noslēgt vienošanos ar Ukrainu par produktu tranzīta un eksporta regulēšanu, bet sīkāku informāciju nesniedza.

Tusks sacīja, ka vēlas panākt vienošanos, "lai Polijas tirgu, Polijas lauksaimniecības produktu ražotājus, Polijas lauksaimniekus neapdraudētu nekontrolēta lauksaimniecības produktu ieplūšana no Ukrainas". Viņš piebilda, ka abas puses apspriedīsies martā.

Polija aizliedza Ukrainas graudu importu iepriekšējās labējās valdības laikā un saglabāja aizliegumu, kad oktobrī vēlēšanās pie varas nāca jauna proeiropeiska koalīcija.

Aizliegums "tiks saglabāts, līdz ES tiks izstrādāti precīzi mehānismi, kas nodrošinās mūsu tirgus aizsardzību", pagājušajā nedēļā paziņoja Polijas Lauksaimniecības ministrija.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu