VIDEO Maču Pikču apmeklētājus sagaida protestētāji, kas pieprasa kultūras ministra demisiju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Peru vēsturiskās Maču Pikču apmeklētājus ceturtdien sagaidīja protestētāji, kas iebilst pret valdības lēmumu privatizēt inku citadeles biļešu tirdzniecību.

Gidi un vietējie iedzīvotāji paziņoja par "beztermiņa streiku", slēdza veikalus un bloķēja tūristu vilciena sliedes, liekot vilcienā esošajiem cilvēkiem uzvilkt lietusmēteļus un atlikušos trīs kilometrus līdz Maču Pikču ieejai mērot kājām.

Protestētāji, kas sita bungas, turēja rokās karogus un pieprasīja Peru kultūras ministra demisiju, iebilst pret "sistēmisku Maču Pikču privatizāciju", uzskatot, ka biļešu tirdzniecības kompānija "Joinnus" nolīgta nelikumīgi.

Vietējie uzskata, ka "Joinnus", kas kopš pagājušās sestdienas nodrošina biļešu tirdzniecību Maču Pikču, gada laikā komisijas naudā saņems gandrīz trīs miljonus eiro.

Iestājoties tumsai, policija protestētājus, kas bloķēja vilciena līniju, izklīdināja, izmantojot asaru gāzi. Varasiestādes nav ziņojušas par aizturētajiem.

Dzelzceļa operators "Ferrocarril Transandino" piektdien paziņoja par satiksmes apturēšanu starp Ollantajtambo un Maču Pikču saistībā ar iespējamām protestētāju un policijas sadursmēm.

Lai gan tūristi pauda neapmierinātību, ka Maču Pikču apmeklējums notiek protestu ēnā, Peru Kultūras ministrija uzstāja, ka ikoniskās vietas apmeklējums norit "pilnīgi normāli".

Ministrijas padomniece Ana Pena skaidroja, ka biļešu sistēma ļauj saglabāt un kontrolēt apmeklētāju plūsmas un "nav nekādas privatizācijas".

Viņa piebilda, ka pārmērīgas tūristu plūsmas dēļ Maču Pikču var tikt bojāta un zaudēt UNESCO Pasaules mantojuma objekta statusu.

Pērn septembrī Peru uz laiku slēdza trīs Maču Pikču sektorus, jo vietu pārlieku ietekmēja lielā apmeklētāju plūsma.

Kusko pilsētas ziemeļrietumos esošā Maču Pikču ir būvēta 15. gadsimtā 2500 metru virs jūras līmeņa augstumā pēc inku valdnieka Pačakuti rīkojuma.

Citadele tiek uzskatīta par arhitektūras un inženierijas brīnumu un 1983. gadā tika iekļauta UNESCO Kultūras mantojuma sarakstā.

Tūrisms ir Peru ekonomikas pamatā. Pirms Covid-19 pandēmijas valsti 2020. gadā apmeklēja ap 4,5 miljoniem tūristu.

No janvāra Maču Pikču apmeklētāju skaits palielināts līdz 4500 dienā no līdzšinējiem 3800 dienā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu