Hutiešu nemiernieku raķete trāpījusi tankkuģim ar krievu naftu, izraisot ugunsgrēku (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Uz tankkuģa "Marlin Luanda" izcēlies ugunsgrēks pēc tam, kad tam trāpījusi Jemenas hutiešu nemiernieku raķete, vēsta medijs "Bloomberg". 

"Marlin Luanda", kas pieder Singapūras uzņēmumam "Trafigura Group", bijusi ceļā uz Sarkano jūru. Raķete trāpījusi brīdī, kad kuģis šķērsojis Adenas līci.

Tankkuģis pārvadāja Krievijas naftas produktus plastmasas un benzīna ražošanai, paziņoja naftas tirgotāja pārstāvis.

Negadījumā neviens nav gājis bojā. 

Saskaņā ar "Marine Traffic" informāciju, "Marlin Luanda", kas kuģoja ar Māršala salu karogu, bija ceļā no Grieķijas uz Singapūru. Galamērķī bija paredzēts ierasties 8. februārī.

Šis ir līdz šim lielākais hutiešu uzbrukums naftas tankkuģim. Uzbrukumu apstiprināja arī hutiešu pārstāvis Yahya Saria.

Šī ir otrā reize, kad kuģis, kas pārvadā Krievijas naftu, ir pakļauts hutiešu apšaudei. Ar Panamas karogu peldošam tankkuģim uzbruka 13. janvārī. Raķete iekrita ūdenī, bet kuģis netika bojāts. Tika ziņots, ka hutieši tam uzbruka kļūdas pēc, paļaujoties uz novecojušu informāciju, ka tas pieder Lielbritānijas uzņēmumam "Union Maritime".

"Ansar Allah" grupējuma pārstāvis Muhameds al Buheiti sacīja, ka Krievijas kuģiem reģionā "nekas nedraud", paužot gatavību nodrošināt to drošību.

Kopš kara starp Izraēlu un palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamās" Gazas joslā sākuma islāmistu hutiešu kaujinieki ir vairākkārt uzbrukuši kuģiem Sarkanajā jūrā.

Tiek ziņots, ka piektdien pēc kaujinieku raķetes uzbrukuma aizdedzies britu naftas tankkuģis. Hutieši uzbrukumus pamato kā solidarizēšanos ar "Hamās". Uzbrukumi tiek vadīti no Jemenas krastiem pret kuģiem, kas varētu būt saistīti ar Izraēlu.

Viens no pasaules tirdzniecībai svarīgākajiem kuģošanas maršrutiem ved gar Jemenas krastiem, kur kursē kravas kuģi no Indijas okeāna un citām pasaules valstīm caur Suecas kanālu Ēģiptē, lai sasniegtu Vidusjūru.

ASV un Lielbritānijas spēki šomēnes veica pirmos triecienus hutiešu nemierniekiem. Pēc tam ASV veica jaunus uzlidojumus hutiešu raķetēm, kuras apdraudēja civilos kuģus un karakuģus.

Hutieši ir solījuši turpināt uzbrukumus kuģiem.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu