VIDEO Luvrā protestētājas ar zupu uzbrukušas slavenajai "Monai Lizai" (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Svētdien Francijas galvaspilsētā Parīzē protestētājas ar zupu uzbrukušas Leonardo da Vinči pasaulslavenajai gleznai "Mona Liza", ziņo britu raidorganizācija BBC.

Glezna atrodas aiz ložu necaurlaidīga stikla, tāpēc maz ticams, ka tā būs bojāta, norāda BBC.

Video redzamas divas protestētājas, kuras pieprasa tiesības uz "veselīgu un ilgtspējīgu pārtiku", sakot, ka "mūsu lauksaimniecības sistēma ir slima".

Parīzē pēdējās dienās ir notikuši lauksaimnieku protesti, kuros tiek pieprasīts izbeigt degvielas sadārdzināšanos un vienkāršot noteikumus.

"Monu Lizu" kopš pagājušā gadsimta 50. gadiem pasargā aizsargstikls. Šādu aizsardzības līdzekli tolaik ieviesa tāpēc, ka 1956. gadā kāds apmeklētājs mēģināja vērtīgo mākslas darbu sabojāt, uzlejot tam skābi. Tajā pašā gadā gleznai tika iemests ar akmeni, kas uz audekla attēlotās sievietes elkonim sabojāja krāsas slāni. Vēl arī 1974. gadā apmeklētājs mēģināja uz audekla izsmidzināt sarkanu krāsu, bet 2009. gadā sieviete ar māla krūzi svieda pa aizsargstiklu.

Pēdējais skaļais uzbrukums noticis 2022. gadā, kad kāds aktīvists gleznai iemeta ar kūku, aicinot cilvēkus "domāt par Zemi".

Leonardo da Vinči 16. gadsimta glezna ir viens no pasaulē slavenākajiem mākslas darbiem. Slavenais meistardarbs atrodas Luvrā, Parīzē.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu