FOTO Iespaidīgs skats! No krastiem pamatīgi izgājis Nabas ezers

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Aculiecinieka foto

Šajā nedēļas nogalē ievērojami pacēlies ūdens līmenis Ventā pie Kuldīgas, kas attiecīgi ietekmējis arī blakus esošās ūdenstilpes. Kāds "Apollo.lv" lasītājs iesūtījis attēlus, kā ūdens līmenis pacēlies Kuldīgas novada Padures pagasta Nabes jeb Nabas ezerā.

FOTO: Nabas ezerā pamatīgi cēlies ūdens līmenis 

Aculiecinieks vēsta, ka ūdens līmenis pacēlies jau šī gada sākumā, appludinot ceļu, kas savieno Lielo un Mazo Nabas ezeru.

Foto: Aculiecinieka foto.

Salīdzinājumam uzmeklējām attēlu no "Google Maps", kā šī vieta izskatās neapplūdusi. 

Foto: Ekrānuzņēmums no "Google Maps".

Pēdējās dienās dienesti brīdinājuši izvairīties no mežu autoceļiem, uz kuriem iespējama applūšana vai apledojums. Otra gadījuma sekas iemūžinājis kāds cits "Apollo.lv" lasītājs, kurš vēsta, ka dabas stihiju ietekmē šonedēļ īslaicīgi bloķēts autoceļš Ineši-Vecpiebalga. Šķiet, apledojuma rezultātā no ceļa daļēji noslīdējusi kravas automašīna.

Foto: Aculiecinieka foto

Jau vēstīts, ka mainīgo laika apstākļu dēļ visā Latvijas teritorijā uz mežu autoceļiem ir apgrūtināti braukšanas apstākļi, liecina AS "Latvijas valsts meži" (LVM) publicētā informācija.

LVM aicina autovadītājus, braucot pa mežu autoceļiem, ievērot īpašu piesardzību. Vairākos autoceļu posmos automašīnu iebrauktās pēdas klāj ledus un ūdens.

"Šobrīd visos LVM reģionos uz meža autoceļiem situācija ir līdzīga - braukšanas apstākļi ir īpaši apgrūtināti. Braukšanas apstākļu uzlabošanai parasti izmanto ceļu kaisīšanu vai rievošanu, bet pašlaik, kad sniegs strauji kūst un līst lietus, šie darbi ir neefektīvi," norāda Buņķis.

Vienlaikus LVM atzīmē, ka apledojuma, pārmitrinātā ceļa seguma un šķīdoņa dēļ kokvedēju vadītāji drošākai braukšanai pa mežu autoceļiem izmanto sniega ķēdes, kas palīdz braukt pa sasalušu ledu vai piebraukta sniega kārtu.

Ūdens līmeņa celšanās

Kurzemes dienvidrietumu upē Bārtā, kā arī Ventā pie Kuldīgas ūdens līmenis šajā nedēļā cēlies par aptuveni trim metriem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Ventā intensīvi iet ledus, vietām iespējami ledus sastrēgumi un plašāku teritoriju applūšana, tādēļ Ventas krastos posmā no Skrundas līdz Piltenei - tai skaitā Kuldīgā - hidrologi izsludinājuši oranžo brīdinājumu.

Kuldīgas novērojumu stacijā ūdens līmenis kāpis par aptuveni trim metriem, citviet Ventā - par vienu līdz divarpus metriem. Ūdens līmenis pie Kuldīgas ir trīs metrus zemāks par absolūto rekordu un metru zem 2010.gada pavasara palu maksimuma.

Bārtā pie Dūkupjiem ūdens līmenis kopš nedēļas sākuma kāpis par trim metriem, pie Lietuvas pilsētas Skodas - par 3,7 metriem. Maksimālais līmenis pie Dūkupjiem ceturtdienas rītā bija 4,25 metri jeb aptuveni 80 centimetri zem 2010.gada palu rekorda.

Vairākās citās Kurzemes un Zemgales upēs ūdens līmenis paaugstinājies par vairāk nekā metru. Valsts lielākajā daļā spēkā dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ūdens līmeni upēs.

Valsts austrumu daļā ūdens līmenis upēs pārsvarā nav strauji kāpis, Daugavā tas ir stabils.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu