"Rīgas nami" tuvākajos gados cer uzlabot pakalpojumu kvalitāti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
SIA "Rīgas nami" logo.
SIA "Rīgas nami" logo. Foto: Paula Čurkste/LETA

"Rīgas nami" (RN) vidējā termiņā plāno paaugstināt pakalpojumu kvalitāti, kā arī īpašumu apsaimniekošanā izmantot klimatneitrālus un aprites ekonomikas risinājumus, paredzēts uzņēmuma apstiprinātajā vidējā termiņa stratēģijā 2024.-2028.gadam.

Kā aģentūru LETA informēja uzņēmuma sabiedrisko attiecību vadītāja Dace Preisa, kopumā vidējā termiņa stratēģija paredz piecus prioritāros nefinanšu mērķus.

Nākamajos gados plānota pašvaldības administratīvo un komercplatību nekustamo īpašumu segmenta attīstība biroju vajadzībām un apsaimniekošanas pakalpojumu kvalitātes uzlabošana pašvaldības izglītības, sociālo un citu iestāžu izmantotajos īpašumos.

Plānota pašvaldības dzīvojamo māju efektīva pārvaldīšana un apsaimniekošana dzīvokļu jautājuma risināšanā galvaspilsētā.

Uzņēmums plāno veicināt pašvaldībai un uzņēmumam piederošo tirgu saimniecisko darbību un attīstīt ilgtspējīgu "Rīgas namu" nekustamo īpašumu pārvaldīšanu.

Tāpat kā mērķis izvirzīta caurspīdīga un profesionāla korporatīvā pārvaldība, kas paaugstina "Rīgas nami" zīmola vērtību.

Savukārt līdz 2028.gadam izvirzītie galvenie finanšu mērķi esot paaugstināt pārvaldāmo pamatlīdzekļu vērtību un palielināt ilgtermiņa peļņu, un nodrošināt pozitīvu saimnieciskās darbības naudas plūsmu.

Kopumā "Rīgas namu" finanšu stāvoklis esot stabils, jo ienākumu avoti ir diversificēti, kas mazina ekonomisko, industrijas specifisko un citu risku ietekmi uz kapitālsabiedrības finansiālo situāciju.

Ņemot vērā, ka ēkas ir ar vienu no augstākajām CO2 emisijām un galvenie emisiju avoti Rīgā ir centralizētā siltumenerģijas piegādes sistēma un elektroenerģijas patēriņš, "Rīgas nami" izstrādās gan CO2 emisiju novērtēšanas metodiku, gan ilgtspējīgas attīstības stratēģiju laikposmam līdz 2035.gadam, ietverot ēku energoefektivitātes paaugstināšanas ilgtermiņa plānu.

Viens no ambiciozākajiem stratēģijas mērķiem esot saimnieciskās aktivitātes veicināšana Rīgas Centrāltirgus un Vidzemes tirgus teritorijās.

Rīgas Centrāltirgus ir lielākais visā Eiropā un līdzīgi kā liela daļa no "Rīgas nami" pārvaldītajiem īpašumiem atrodas Rīgas vēsturiskā centra - UNESCO Pasaules mantojuma vietas - teritorijā vai tā aizsardzības zonā.

Mainoties patērētāju uzvedības tendencēm, nepieciešams konceptuāli pārskatīt arī tirgus darbības modeli. Savukārt Vidzemes tirgus, kas salīdzinoši nesen nonāca "Rīgas nami" apsaimniekošanā un iepriekš bija atstāts novārtā, sāk atdzimt, apvienojot tradicionālo tirgus funkciju un laikmetīgu kultūras norišu redzējumu.

Lai nodrošinātu mūsdienīgu tirgu attīstību, 2024.gadā plānots izstrādāt Rīgas Centrāltirgus telpiskās attīstības koncepciju, kā arī vienoties ar Rīgas domi par efektīvu un rīdzinieku vēlmēm atbilstošu Vidzemes tirgus darbības modeli.

Stratēģija paredz turpmāko piecu gadu laikā uzņēmuma nekustamo īpašumu apsaimniekošanas un pārvaldīšanas projektos kopumā investēt 27 miljonus eiro. Lielāko investīciju apjomu "Rīgas nami" plāno novirzīt nekustamo īpašumu uzturēšanā un attīstībā, tajā skaitā būtisku daļu novirzot tirgu infrastruktūras un energoefektivitātes attīstībā. Rīgas Centrāltirgū plānots ieguldīt vairāk nekā 3,5 miljonus eiro un Vidzemes tirgū - ap 6 miljoniem eiro.

Tāpat nozīmīgas investīcijas paredzēts veikt pārvaldītajās komercplatībās un ēku energoefektivitātē, attiecīgi 32% un 20% no kopējiem ieguldījumiem.

LETA jau ziņoja, ka 2022.gadā tika veikta četru Rīgas pilsētas pašvaldībai piederošu kapitālsabiedrību reorganizācija, "Rīgas namiem" pievienojot SIA "Rīgas pilsētbūvnieks", SIA "Rīgas Centrāltirgus" un SIA "Rīgas serviss".

Kā liecina "Firmas.lv" dati, pēc uzņēmumu apvienošanas 2022.gadā "Rīgas namu" apgrozījums bija 17,66 miljoni eiro, bet peļņa 190 000 eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu