Polijas jaunā valdība pieprasa reparācijas no Vācijas (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: hyotographics/shutterstock

Polijas jaunās valdības ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis otrdien aicināja Vāciju sniegt "finansiālu kompensāciju" par zaudējumiem, kurus viņa valstij nodarīja nacistiskā Vācija Otrā pasaules kara laikā.

Sikorskis izteica šo aicinājumu savā pirmajā vizītē Berlīnē pēc jaunās Polijas proeiropeiskās valdības nākšanas pie varas decembrī.

Reparācijas no Vācijas 2020. gada septembrī pieprasīja arī toreiz valdošās Polijas nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis Jaroslavs Kačiņskis, kurš lēsa, ka Vācijai jāsamaksā 1,3 triljoni eiro kā "kompensācija par vairāk nekā 5,2 miljonu Polijas pilsoņu nāvi".

Sikorskis pēc sarunām ar Vācijas ārlietu ministri Annalēnu Bērboku telekanālā "Welt TV" sacīja, ka "tas, ko Vācija nodarīja Polijai Otrā pasaules kara laikā, bija briesmīgi un nežēlīgi".

Viņš sacīja, ka būtu noderīgi, ja Vācija "atrastu radošu risinājumu šo ciešanu izpausmei, lai izteiktu nožēlu un izdarītu kaut ko labu cilvēkiem, kas pārdzīvojuši šo periodu".

"Un šīs ētiskās pārdomas par pagātni tad novestu pie finansiālas kompensācijas," teica Sikorskis, neminot nekādus skaitļus.

Reparāciju jautājums jau bija izraisījis saspīlējumu attiecībās starp Vāciju un Polijas iepriekšējo valdību, kuru vadīja PiS. Polijas iepriekšējā valdība uzstāja, ka Vācijai ir "morāls pienākums" atrisināt šo jautājumu.

Berlīne atkārtoti noraidījusi reparāciju prasības, apgalvojot, ka Varšava jau 1953. gadā atteikusies no reparāciju prasībām pret Austrumvācijas valdību. Vācija uzsvērusi, ka negrasās iesaistīties sarunās par šo jautājumu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu